Кремъл: Хората сами да преценят дали Путин наистина иска Харис да спечели изборите в САЩ

Новини
22:09 - 06 Септември 2024
1309
Кремъл: Хората сами да преценят дали Путин наистина иска Харис да спечели изборите в САЩ

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че хората ще трябва сами да преценят дали президентът Владимир Путин наистина иска Камала Харис да спечели президентските избори в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин каза по време на интервю вчера, че предпочита Харис пред Доналд Тръмп и посочи нейния "заразителен смях" като причина, поради която тя би могла да е по-малко склонна да въвежда санкции срещу Русия.

Той се усмихваше, когато каза това и това бе поредният очевидно закачлив коментар, отправен от него по време на предизборната кампания в САЩ, посочва Ройтерс.

"Когато му зададат въпрос за международните дела, той ги коментира. Що се отнася до тона му, хората в чужбина, които това ги вълнува, трябва да се опитат да го интерпретират", каза Песков в отговор на въпрос дали Путин е бил сериозен.

Той добави, че приоритетът на Путин е добруването на Русия и "американските дела не могат да бъдат и не са грижа, която е на първо място в дневния ред на президента".

Разузнавателните служби на САЩ считат, че Русия иска Тръмп да спечели, тъй като той не е толкова ангажиран с подкрепа за Украйна във войната с Русия. Но Путин заяви, че като президент Тръмп е въвел повече санкции срещу Русия от всеки друг в Белия дом преди него.

Говорителят на Кремъл също така обвини САЩ, че оказват неприемлив натиск срещу руски медии, на фона на повдигнатите от американското министерство на правосъдие обвинения в схеми за нарушаване на санкции срещу руския телевизионен сътрудник Дмитрий Саймс и съпругата му Анастасия.

Песков, който многократно е казвал, че Русия не се опитва да се намесва в президентските избори в САЩ, заяви пред репортери, че Вашингтон се опитва да гарантира, че гледната точка на Москва за световните дела не е достъпна за хората.

"Вашингтон продължава да се опитва да оказва натиск върху Русия, върху руските граждани и дори върху руските медии, които се занимават с информиране както на гражданите в страната, така и на световното обществено мнение за това, което се случва от наша гледна точка", каза Песков.

"Вашингтон дори не приема, че всеки човек трябва да има възможност да получава новини от наша гледна точка. Това не е нищо друго освен явен натиск. Ние категорично осъждаме тази позиция като неприемлива", добави той.

САЩ предприеха няколко правни стъпки срещу Русия в рамките на борбата си срещу предполагаемите ѝ усилия за намеса в президентските избори през 2024 г., като включително повдигнаха обвинения срещу двама служители на руската държавна медия Ар Ти и наложиха санкции срещу Ар Ти и нейния главен редактор, посочва Ройтерс.