Кремъл: Киев обстрелва спасители в наводнените райони

Москва съобщи за пет жертви на бедствието

Новини
21:29 - 08 Юни 2023
3189
Кремъл: Киев обстрелва спасители в наводнените райони

Русия обвини Украйна, че обстрелва руски спасители в наводнените райони след срутването на язовирната стена на “Нова Каховка”, предаде Би Би Си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че руските спасители “са принудени да работят в условия на продължаващи обстрели от Украйна, което сериозно затруднява работата им”.

Подобно обвинение, но към Русия, дойде от украинска страна. Губернаторът на Херсонска област Олександър Прокудин заяви, че руските сили обстрелват Херсон и околните райони. А ден по-рано украински представители обвиниха руските сили, че са обстрелвали спасители в района на контролирания от Киев десен бряг на река Днепър (Москва контролира левия є бряг).

Над 600 квадратни километра в Херсонска област в южната част на Украйна са наводнени след изливането на води от язовир “Нова Каховка”, посочи Прокудин. И допълни, че 32% от тези наводнения са на десния бряг, а 68% - на левия.

Според информация на украинската Служба по извънредните ситуации от наводнените територии са евакуирани 1995 души, от които 103 са деца. От спасяване са имали нужда 334 души, включително 15 деца. “По предварителни данни общо са залети 20 населени места и 2629 жилища на десния бряг на Днепър”, се посочва още в съобщението.

Херсон се намира на брега на Днепър, на около 60 км от Каховската ВЕЦ. Москва и Киев се обвиняват взаимно за разрушаването на централата и язовирната стена, което доведе до наводненията.

Междувременно назначеният от Москва кмет на Нова Каховка Владимир Леонтиев съобщи днес, че петима от седемте жители, обявени за изчезнали след бедствието, са загинали. Останалите двама са открити и се полагат усилия за евакуирането им.