Кремъл осъди атентата срещу Тръмп

Администрацията на Путин изрази съболезнованията си за жертвите на нападението, но добави, че президентът не планира да разговаря с Тръмп

Новини
15:02 - 14 Юли 2024
2040
Кремъл осъди атентата срещу Тръмп

Кремъл осъжда проявите на насилие в политическата борба в контекста на нападението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Русия винаги е осъждала и сега също осъждаме категорично всякакви прояви на насилие в хода на политическата борба", посочи говорителят на Кремъл. Настоящата власт в САЩ създаде атмосфера на насилие, с която е свързан и опитът за убийство на кандидата за президент на страната Доналд Тръмп, добави Песков.

"Ние изобщо не вярваме, че опитът за ликвидиране на Тръмп е организиран от сегашното правителство, но атмосферата, която беше създадена от тази администрация в хода на политическата борба, атмосферата около кандидата Тръмп, именно тези са нещата, които провокираха това, с което Америка се сблъсква днес", заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Кремъл изрази съболезнованията си за жертвите на нападението, но добави, че руският президент Путин не планира да разговаря с Тръмп.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп оцеля при стрелба, открита вчера по време на предизборен митинг в град Бътлър в щата Пенсилвания. 

Тръмп, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември, бе ранен леко в дясното ухо и бе изведен бързо от сцената на митинга от агенти на Сикрет Сървис. В резултат на стрелбата загина човек, взел участие в митинга, а още двама бяха ранени. 

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ пое случая и каза, че става дума за опит за убийство. Двадесетгодишният нападател бе убит от агенти на Сикрет Сървис секунди след като произведе няколко изстрела с автомат на митинга на Тръмп. 

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент.