Кременлиев: Преди години зад Левски стояха всички - политици, правителство, медии, съдии

След мача на "Герена" и отменения ни гол през 2000-та година, Бербатов плака много след мача, призна бившият национал

Спорт
16:45 - 02 Ноември 2021
1419
Кременлиев: Преди години зад Левски стояха всички - политици, правителство, медии, съдии

Легендарният български футболист Емил Кременлиев, който в момента е помощник-треньор на Арда, сподели любопитни мнения за състоянието на тима от Кърджали и за младите таланти в отбора. Кременлиев направи признание на въпрос кого подкрепя: Борислав Михайлов или Димитър Бербатов. Той е първият, който публично признава, че стои зад двамата.

"Все още търсим да намерим нашето лице – онова от миналия сезон, когато завършихме четвърти в първенството, играхме финал за Купата на България и записахме дебют на европейската сцена. Там за съжаление не се получиха нещата, тъй като на жребия ни се падна най-силният съперник от всички възможни. Футболистите в момента са почти същите с малки изключения. Те показаха, че могат. Имат амбиции, имат потенциал и тепърва ще растат и вървят нагоре. Още миналия сезон заявих, че някои от тях ще бъдат в националния отбор, в мъжкия национален тим на България. Прогнозирах, че Алекс Петков ще бъде повикан и ето, че това се случи. Същото ще се получи и със Светльо Ковачев, Лъчо Котев и Иван Тилев. И те ще заиграят със сигурност в националния, защото са изключителни таланти.

В момента има смяна на поколението. Ясен Петров залага на младите, което му прави чест, и ще вземе и тях един ден. В последно време ни липсваха точки. Това се отразяваше на психиката на момчетата. Но снощи видяхте, че победихме напълно заслужено. Помогна ни и изключително опитният и можещ Спас Делев, който знае как да води младите напред. Победата ни над ЦСКА 1948 ни се отрази много добре. Ще намерим себе си. Убеден съм", сподели един от героите от американското лято.

"Официално подкрепям и двамата - и Борислав Михайлов, и Димитър Бербатов. Големи футболисти, големи личности. Имам доверие и в единия, и в другия. Бил съм съотборник с Боби в националния отбор, а с Бербатов в ЦСКА. Имам добри чувства и уважение към тях. Ценя ги много.

Имам много интересни случки и с двамата, не са една и две. Ще ви разкажа нещо интересно. Боби Михайлов помогна изключително много на нас младите в националния отбор след загубата с 0:3 от Нигерия на световното в Щатите. По-младите бяхме аз, Цанко, Борето. Зайците в състава, както се вика. Поражението от Нигерия си беше голям шок. Боби обаче ни събра и ни дръпна такава реч, че настръхнахме. Беше капитан, беше си лидер отвсякъде той. А знаете, че беше участвал и на световното в Мексико през 1986 година.

Много ни помогна да не се сринем психически. Той показа тези си качества и преди световното, когато в отбора беше страшничко – разправии с шефовете на БФС за премии и какво ли не. Тогава си спомням как отсече и каза: „Вие, младите, ще стоите на една страна. Ще тренирате и няма да мислите за тези неща. Аз знам как да отстоявам правата ви.

Първия ми спомен за Бербо е свързан с едно пътуване до Гърция, Катерини, за приятелски мач. Беше декември 1998 година. Тръгнахме с клубния автобус на ЦСКА и по пътя спряхме в Благоевград, за да вземем някакъв юноша. Качи се едно високо и слабо момче. Беше леко притеснено. Разбрах тогава, че това е Димитър Бербатов. На контролата същото това уж притеснено момче сам си създаде две-три много добри голови положения. И аз си казах: Бре, в тоя юнак май има доста хляб. Бербо бързо се приспособи към колектива в ЦСКА. Станахме приятели. Изключително точно момче. Човек на място. Винаги е бил такъв.

Помня отлично загубата ни от Левски с 0:1 на 13 май 2000 година, когато цяла България играеше за „сините“ – политици, правителство, медии, съдии. Всички ги подкрепяха. И тогава им удариха голямо рамо. След мое центриране Бисер Иванов-Легендата си заби красив автогол, който незаслужено беше отменен.

После през второто полувреме Бербо изпусна сигурен гол, а след минута Гонзо вкара кървавото си попадение и донесе победата на Левски. Бербатов беше като попарен. Разплака се след мача. Твърдеше, че е виновен за провала. Не беше на себе си. Качихме го на колата и с още няколко момчета от отбора отидохме в Казичене. Малко на въздух. Малко да смени обстановката и да се освести. После знаете какво се случи – Бербатов така и не вкара гол на Левски, но вкарваше голове из цяла Европа, покоряваше вратите на европейските грандове и сам стана такъв – и по германските, и по английските терени. Той също е лидер. И Боби е лидер. Е как да не бъда и зад двамата, колкото и сензационно да ви звучи", каза Кременлиев пред Тема спорт.