Криско “Мези” със световни миски

През ключалката
15:39 - 29 Май 2019
4040
Криско “Мези” със световни миски

Световни миски, участвали на престижния конкурс Miss Globul, ще посетят страната ни като гости на поредното издание на фестивала “Мези”. Събитието ще се проведе между 30 май и 2 юни на стадион Севтополис в Казанлък, като част от честванията по случай празника на розата. Лично моделката и водеща Гери Дончева ще бъде гид на екзотичните миски, които са представителки на Хонг Конг, Хаити и Узбекистан.

Тяхната визита у нас е с благородна цел, свързана с подпомагането на домове за възрастни хора. Моделките ще имат възможността лично да разберат за традициите и историята на българската маслодайна роза, но и също така да разпуснат по време на фестивала на балканската скара и хубавата музика “Казанлък Мези”. Още на 30 май красавиците ще попаднат в лапите на гост музикантите - рапърите Криско и Монти от Ice Cream. На следващия ден сцената ще нажежи със сексапил и глас очарователната Нели Петкова в компанията на Енчев и Мариета, които също ще подгреят с хитови парчета.

На 1 юни ще забият Гъмзата и оркестър Виво Монтана, а в последния ден на фестивала, сръбската емблема Бобан Здравкович и гръцкият му колега Аристос Константину с бенд и много бузукита. Част от четиридневното събитие ще бъде и пеещата готвачка Камелия Воче. Тя също ще готви на място, редом до балканските си колеги, специалисти по скарата и гръцката кухня. Гласовитата дама няма да пропусне и да изпълни на живо, популярни английски и италиански песни.

През уикенда организаторите са предвидили обедни фолклорни концерти на народни изпълнители, печелили първи награди на “Пирин фолк” и солисти на ансамбъл “Филип Кутев”. Извън музикалната програма, “Казанлък Мези” ще представи на посетителите си, пътуващото читалище “Бащино огнище”, което представя изложба на тема Българска сватба. Друга атракция пък ще е изложението “Различната България”, посетило преди това Вашингтон, Лондон, Брюксел, Милано и други световни дестинации.

На тази изложба ще бъдат показани различни артефакти свързани с българската история, като например - револвера на Васил Левски, автентични носии и битови предмети от всички фолклорни области у нас. Част от програмата ще са и т.нар. хайдушки игри. Те ще забавляват малки и големи през всеки един от дните на фестивала. Организаторите са подготвили и любопитни ситуации с играта “Познавам ли моята България?”, а освен нея и огромен лунапарк с всевъзможни атракции от блъскащи колички до брейк денс.

Друго предизвикателство за гостите ще е Алеята на занаятчиите, където ще бъдат показани техниките в грънчарството, кожарството и ножарството. Следващите спирки на “България Мези” са Пловдив между 5 и 9 юни, Свиленград - от 13 до 16 юни. По повод шопските празници фестивала ще гастролира и в Елин Пелин от 20 до 23 юни.