Кристалина: Дълга война в Украйна ще засили натиска върху цените

Правилните инвестиции и политики могат да помогнат, увери шефът на МВФ

Новини
17:17 - 20 Юни 2022
2507
Кристалина: Дълга война в Украйна ще засили натиска върху цените

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева се включи онлайн в бизнес форума „Три морета“, който се провежда в Рига.  „Срещаме се в неспокойни времена. Нахлуването на Русия в Украйна сериозно забавя възстановяването на региона, тъй като по-високите цени на суровините и смущенията в търговията се отразяват тежко на икономическата дейност и нанасят удар върху реалните доходи. Понижихме прогнозите си за растежа и повишихме прогнозата си за инфлацията. Рисковете пред перспективите остават в посока надолу и е възможно една продължителна война да засили затрудненията по веригата на доставки и ценовия натиск. Но макар че икономиките на страните от инициатива „Три морета“ са изправени пред сложни предизвикателства, аз оставам оптимист за тяхното бъдеще”, заяви тя по време на форума.

„В рамките на едно поколение регионът преодоля половината от разликата в развитието си спрямо Западна Европа благодарение на упоритата работа на страните и хората в него за наваксване на изоставането и изграждане на по-силно и по-устойчиво бъдеще. Не по-малко важно е, че регионът демонстрира забележително единство — последните месеци са отличен пример за това — и е решен да продължи напред заедно. Нищо не доказва това по-добре от изградените връзки и проектите, които се изпълняват в рамките на инициативата „Три морета””, поясни Кристалина Георгиева.

Според нея има още какво да се направи, за да се преодолеят пропуските в социалната и физическата инфраструктура на региона. Тази задача е от решаващо значение за стимулирането на широкообхватен и приобщаващ растеж, допълни директорът на МФВ.

По думите й правилните политики могат да помогнат.

„Например в рамките на инициативата „Следващо поколение Европейски съюз“ страните от региона на „Трите морета“ планират да заделят около една пета от инвестициите си за здравеопазване и образование — почти два пъти повече от западните си съседи. А продължаващите инвестиции в цифровизация на публичната администрация, училищата и здравните системи ще подобрят предоставянето на публични услуги и ще намалят разходите.

Необходимите инвестиции във физическа инфраструктура — отправната точка на инициативата „Три морета“ — включват по-добро разпределение на природния газ, като например проектите за терминал за втечнен природен газ и тръбопроводи на инициативата „Три морета“, и повече възобновяеми енергийни източници за повишаване на енергийната сигурност. Подобряването на транспортните мрежи също е приоритет. По-добрите железопътни връзки ще бъдат от полза за целия регион, включително за съседите държави като Украйна”, каза още Георгиева.

Но за да се постигне всичко това, е необходим частен капитал, поясни тя.

„Финансирането по линия на Кохезионния фонд на ЕС и на Механизма за възстановяване и повишаване на устойчивостта може да помогне за привличането на инвеститори към най-големите проекти. Фондът за инициативата „Три морета“ пък може да подпомогне финансирането на стратегически, търговски жизнеспособни проекти. Регионът вече е постигнал много. И с динамиката, и с решителността, които показахте пред предизвикателствата, съм уверена, че следващото поколение ще постигне още повече”, заключи шефът на МВФ.