Кристалина Георгиева с $ 600 000 заплата в МВФ

Българката с огромен шанс да стане директор на Международния валутен фонд – ще премахват възрастовото ограничение заради нея

Новини
08:15 - 22 Август 2019
21779
Кристалина Георгиева с $ 600 000 заплата в МВФ

Българката Кристалина Георгиева е все по-близо да оглави един от най-високите и важни международни постове – управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Една от последните пречки пред икономистката от София – възрастовото ограничение директорът на Фонда да е под 65-годишна възраст, е на път да бъде премахната.

В сряда 24-членният европейски борд на директорите на Международния валутен фонд препоръча по-големия орган на влиятелната организация, който включва представителите на 119 държави, членуващи в МВФ, да премахне ограничението. Ако се вземе такова решение, МВФ ще се изравни със Световната банка, където няма подобен лимит. Само преди седмица Кристалина Георгиева навърши 66 години и според настоящото правило не може да участва в надпреварата за шеф на организацията.

Политически наблюдатели от високите етажи на дипломацията обаче изразяват убеденост, че възрастовото ограничение пред Кристалина ще бъде премахнато и че българката почти сигурно ще оглави МВФ.

Кандидатурата на Кристалина Георгиева за директор на Фонда бе издигната на 2 август от премиера Бойко Борисов, а българката получи изключително важна подкрепа от Франция. Тя спечели „европейската” надпревара с холандския кандидат Йерун Дейселблум, подкрепен от Германия. Великобритания все още не е обявила официално дали ще издига собствена кандидатура, а крайния срок е до 6 септември.

Кандидатурата на Кристалина за шеф на МВФ бе издигната от Бойко Борисов, но тя получи основна подкрепа от Франция на първото "европейско" гласуване

Директор на Международния валутен фонд се избира с гласуване, в което участват членуващите 189 държави. Най-голяма тежест при гласуването има Европа, тъй като отделните държави на Стария континент притежават 29,59% от гласовете. Америка пък е най-големият самостоятелен притежател на гласове с 16,52%.

Други силни самостоятелни величини са Япония и Китай, които контролират по 6,1% от гласовете. В международната дипломация се коментира, че Америка вероятно също ще подкрепи Кристалина Георгиева, която има безупречна професионална репутация зад Океана. Към днешна дата българката е изпълнителен директор на Световната банка, чиято централа е във Вашингтон.

При положение, че 66-годишната бивша еврокомисарка оглави Международния валутен фонд, то тя ще разпределя милиарди долари годишни кредити с нулева лихва към „нискодоходни” държави, които обаче са ангажирани с реформи, изготвени от МВФ. През тази тежка икономическа процедура мина и България през 90-те години на миналия век.

Заплатата на Кристалина Георгиева като директор на МВФ също е впечатляваща. Ако бъде избрана за  управляващ директор, тя ще получава 600 000 долара годишна заплата, която обаче няма да бъде облагана с данъци. Отделно от това тя има право на режийни бонуси в размер на до 100 000 долара годишно и неограничен бюджет за командировки.