Кристалина Георгиева - шеф на следващата Еврокомисия?

Манфред Вебер и Франс Тимерманс са неизбираеми заради отстъплението на ЕНП и ПЕС

Новини
15:49 - 15 Май 2019
2129
Кристалина Георгиева - шеф на следващата Еврокомисия?

Лидери на ЕС са обсъждали възможността Кристалина Георгиева да бъде подкрепена за председател на следващата Европейска комисия. Това съобщава агенция "Блумбърг", позовавайки се на източници, запознати дискусиите по време на срещата на върха на ЕС в Сибиу през миналата седмица.

Очакванията на социолозите са, че групите около ЕНП и ПЕС няма да контролират мнозинството от гласовете на евродепутати след европейските избори. Това означава, че ще трябва да се търси подкрепата на още една политическа група, за да се избере следващия председател на ЕК. Така водещите кандидати на ЕНП и ПЕС Манфред Вебер и Франс Тимерманс може да се окажат неизбираеми и се отваря възможност за човек извън списъка. Кристалина Георгиева има силни шансове да успее, пише "Блумбърг".

Предложението за следващия председател на Европейската комисия идва от Европейския съвет, който гласува с квалифицирано мнозинство. След това водещият претендент за поста трябва да бъде одобрен от обикновено мнозинство от евродепутатите.

Кристалина Георгиева може да стане първата жена, оглавила Европейската комисия. Тя идва от страна от Източна Европа и това може да успокои страните членки от района, че след Доналд Туск ще имат свой представител на единия от трите най-високи поста в ЕС

Назначаването на българската ще развърже ръцете на Германия и Франция да преговарят за поне един от другите два важни поста - председател на Европейския съвет и управител на Европейската централна банка.