Кристиан Щрайх: Съкровището на Бундеслигата

Треньорът, който отдаде близо 30 години на Фрайбург, си тръгва

Нещо за четене
15:18 - 19 Март 2024
2365
Кристиан Щрайх: Съкровището на Бундеслигата

Старши треньорът на Фрайбург Кристиан Щрайх казва, че футболът "никога не става скучен", и е помогнал да изиграе своята роля за това по време на 12-годишното си управление на отбора от Шварцвалд. Най-дългогодишният настоящ тактик в Бундеслигата, който е ръководил над 380 мача начело на Фрайбург, ще се пенсионира в края на сезон 2023/24.

"С много голяма тежест на сърцето бих искал да споделя с вас, че от това лято няма да продължа да изпълнявам ролята си на старши треньор на Фрайбург", обясни 58-годишният специалист на 18 март 2024 г.

"Този клуб е моят живот и съм изключително благодарен за подкрепата и обичта, които получих. Изпълнен съм с благодарност, че успях да преживея всичко това. Бих искал да благодаря на всички вас. Вълнувам се за бъдещето на този клуб. Страхотен е, но сега е подходящият момент да се сбогувам", допълни той в официалното си обръщение към феновете.

Връзката на Щрайх с Фрайбург е дълбока. Роден и израснал в региона, той говори с плътен шварцвалдски акцент, а всичките му приятели и семейство живеят също там. Като ляв защитник през 80-те години на миналия век той изкарва един сезон в клуба през 1987/88 г. - в отбора, в който играе бъдещият треньор на Германия Йоахим Льов - но има само 10 участия в Бундеслигата (с Хомбург) и 64 във Втора Бундеслига, преди да окачи обувките.

Вече квалифициран индустриален чиновник, Щрайх прекарва оттеглянето си от активна служба в подготовка за следващата глава, завършвайки германистика, спорт и история в университета във Фрайбург.

През 1995 г. той отново се връща в клуба, където остава и досега - като започва работа като треньор на младежите. Щрайх започва да прави фурор, когато извежда отбора на Фрайбург до 18 години до Младежката купа на Германия през 2006 г., 2009 г. и 2011 г., както и до върха в младежкото първенство на Германия през 2008 г.

Като асистент на старши треньорите на първия отбор Робин Дут, а след това и на Маркус Зорг, той е помолен да се "издигне", когато последният е уволнен след разочароващия старт на кампанията 2011/12.

Щрайх обаче първоначално отказва.

"Имах чувството, че няма да мога да го направя, че няма да се справя. Представях си, че ще имам цялата тази отговорност и какво ще стане, ако не играем добре, в първа или втора дивизия, стресът и работата, която е заложена на карта. Познавам всички в клуба. Не мислех, че ще мога да се справя с тази отговорност", признава 58-годишният специалист.

Но любовта му към клуба и особено към добре утъпкания път от младежката академия до първия отбор, за чието създаване е помогнал, в крайна сметка кара Щрайх да промени решението си: "Един нов треньор би довел нови хора, а ние не можем да забравяме, че имаме програма на академията, която е изключително важна за Фрайбург. Въпросът беше как да ги свържем. Това беше заложено на карта".

Голяма част от настоящите специалисти, включително възпитаниците на Фрайбург Матиас Гинтер и вратарят на Хофенхайм Оливер Бауман, ще се радват, че той е останал да наблюдава началото на кариерите им - и то не само във футболен план.

Щрайх е защитник на равенството и социалната справедливост, често се изказва публично по въпроси като бежанците и миграцията, като същевременно насърчава своите играчи да гласуват на местните и националните избори.

В първия отбор на Фрайбург има безброй възпитаници на академията, които се възползват от неговата мъдрост - както на терена, така и извън него. 21-годишният Кевин Шаде, който спечели преминаване в Брентфорд в английската Висша лига, след като се появи под ръководството на Щрайх, е най-скорошният пример за успех.

Преди сезон 2023/24 Щрайх ръководи общо 357 мача в Бундеслигата, като към 124-те си победи записва 103 равенства и 130 поражения.

"Занимавам се с това от дълго време и е страхотно, че успях да изживея това", каза той преди знаковия си мач №300 начело на тима през ноември 2021 г., загубен с 1:2 в Бохум.

"Наистина обичам да гледам футбол и да се занимавам с футбол, така че съм много благодарен, че успях да го направя. Сигурен съм, че има хора, които си мислят: "Той трябва да е побъркан, за да става и да отива да рита топка всяка събота. Трябва да е скучно". Но ако това е нещо, което те интересува и за което живееш... за мен никога не става скучно. Намирам го за вълнуващо. Затова съм просто благодарен. Броят на мачовете ми в Бундеслигата като треньор не е малък", споделя той.

Наистина не е.

Само Ото Рехагел и Томас Шааф са ръководили повече мачове в Бундеслигата за един клуб. В петте най-големи първенства в Европа само треньорът на Атлетико Мадрид Диего Симеоне е бил на този пост почти толкова дълго - по-дълго, само с шест дни, докато само петима специалисти в историята на Бундеслигата могат да се похвалят с по-голямо дълголетие: Хенес Вайсвайлер (Гладбах 1964-1975), Винифред Шефер (Карлсруе, 1986-1998), Шааф (Вердер Бремен, 1999-2013), Рехагел (Бремен, 1981-1995) и Фолкер Финке (Фрайбург, 1991-2007).

Не че всичко е било на страната на Щрайх. Когато той поема отбора, Фрайбург е на дъното на Бундеслигата, на пет точки от спасителния бряг в средата на сезон 2011/12. Само пет отбора обаче спечелиха повече точки от тях през втората половина на кампанията, докато Щрайх насочваше кораба към сигурното 12-о място с девет точки преднина пред зоната на изпадащите.

Югозападният клуб дори завърши пети през следващата година в първата му пълна кампания. Това постижение обаче е нож с две остриета, тъй като малкият отбор със сравнително ограничен бюджет, трудно успява да съчетае изискванията на Лига Европа с домакинските задължения и Фрайбург завършва 2013/14 г. на 14-о място.

През следващия сезон предстоеше още по-лошо - автоматично изпадане, но Фрайбург се придържаше към плана на Щрайх. Той се отплаща за доверието на клуба, като печели титлата във Втора Бундеслига на следващата година - пред втория в класирането РБ Лайпциг, и оттогава те остават в горната част на класирането, като завършват на 7-мо, 15-то, 13-то, 8-мо, 10-то, 6-то и 5-то място през следващите сезони.

Щрайх подписва удължаване на договора през февруари 2021 г., като чувството на доверие и взаимна признателност между треньора и борда на директорите е от решаващо значение за това отношенията да продължат толкова дълго, колкото са.

"Доволен съм от признанието и доверието, което беше оказано на нашата работа, каза той тогава. - Осигурено ни е всичко, от които се нуждаем, за да продължим по пътя, по който сме поели".

Този път не само позволи на Щрайх и Фрайбург да се преместят на нов модерен домашен стадион, но и ги доведе до 6-о място в сезон 2021/22, в който те записаха и най-голямата си победа в историята на клуба в Бундеслигата с разгромното 6:0 над Борусия Мьонхенгладбах. За втори път - и двата при Щрайх - им липсват само три точки, за да се класират в Шампионската лига.

През следващия сезон Фрайбург се класира на пето място и този път пропуска елитното европейско клубно състезание едва в последния ден на кампанията, като утешителната награда от още едно автоматично място в Лига Европа се оказва изключително желана.

Отборът играе по негов образ и подобие и, може би, не е изненадващо за сина на месар - има прецизност в начина, по който се врязва в противниковите защити.

"За мен добрият футбол означава да имаш вариативност в изграждането на играта и да си добре организиран по отношение на позиционирането си", каза веднъж той.

"Срещу силните отбори е много важно да имаш време за топката и противникът също да я преследва. По този начин можете да изградите самочувствие, като циркулирате топката около отбора си и позволявате на много играчи да продължават да имат докосвания до кълбото. Искаме сами да играем футбол, а не да седим и да се защитаваме, независимо срещу кого играем. Предпочитаме да загубим, отколкото да седим дълбоко в нашата половина и да се защитаваме, защото това е начинът, по който играем, и това е, което искаме".

Благодарение на тази прямота, честност и смелост Щрайх е обичан от играчи, служители, фенове и медии, като харизматична фигура, уникална за играта.

"Неговата история е невероятна, казва оттеглилият се нападател Нилс Петерсен. - Мисля, че стъпките, които ще остави след себе си, когато вече не е тук, ще бъдат огромни. Не мога да си представя какво ще бъде това, защото Фрайбург без Щрайх просто някак си не е Фрайбург".

Петерсен спусна завесата на кариерата си в деня, в който Фрайбург отново за малко не се класира за Шампионската лига, въпреки че през по-голямата част от последния ден на сезон 2022/23 се намираше в четворката.

Една година по-късно денят, в който Щрайх ще последва примера му, е пред нас. Последният му домакински мач ще бъде в предпоследния ден на кампанията 2023/24 срещу Хайденхайм и Франк Шмид, който в момента е единственият човек в немския професионален футбол, който е бил начело на един клуб по-дълго от Щрайх. Последният му двубой начело - 391-ият му в Бундеслигата - ще бъде на 18 май 2024 г. като гост на Унион Берлин.

Това ще отбележи края на една ера както за Фрайбург, така и за Бундеслигата.