Кристиано Роналдо и Ал Насър аут от Световното клубно първенство

Надпреварата ще бъде с нов формат, този път от 32 отбора

Спорт
11:45 - 12 Март 2024
1680
Кристиано Роналдо и Ал Насър аут от Световното клубно първенство

Петкратният носител на „Златната топка“ Кристиано Роналдо няма да играе на Световното клубно първенство през 2025 година, поне не и с Ал Насър. Форумът от следващото си издание ще бъде с нов формат и 32 отбора ще вземат участие.

Ясно, че Ал Насър ще пропусне Световното клубно първенство, стана, след като саудитският тим отпадна на дузпи от Ал Аин в четвъртфиналите на азиатската Шампионска лига. Кристиано Роналдо и компания претърпяха поражение с 0:1 в първия двубой, но спечелиха реваншът с 3:2, като по този начин се стигна до продължения, след които общият резултат бе 4:4. При решаващите дузпи пропуски на Марсело Брозович, Алекс Телес и Отавио лишаха Ал Насър от продължаване в следваща фаза, тъй като тимът отстъпи с 1:3 при 11-метровите наказателни удари.

Ал Насър можеше да вземе участие на Световното клубно първенство, ако бе спечелил последната квота за Азия, която се дава на тима, който триумфира в континенталната Шампионска лига.

Азиатските представители на Мондиала ще бъдат 4, сред които последните три отбора, спечелили Шампионската лига на Азия, както и един тим с най-добър ранкинг през последните 4 години. До този момент Ал Хилал и Урава Редс са си осигурили билетите за Световното клубно от Азия.

В Европа нещата не са по-различни, като на Световното клубно ще вземат участие последните 4 носители на Шампионска лига, като до този момент са се класирали Челси, Реал Мадрид и Манчестър Сити, като остава свободна квотата за шампиона през сезон 2023/24. Освен това Стария континент има още 8 квоти за тимове спрямо ранкинга им на 4-годишна база. До този момент участие са си осигурили Байерн, Мюнхен, ПСЖ, Интер, Порто, Бенфика и Борусия Дортмунд. Предстои да станат ясни последните два отбора от Европа.

КОНМЕБОЛ ще има 6 представители, които ще бъдат последните 4 носители на Копа Либертадорес, които са Палмейрас, Фламенго и Флуминензе. Към тях ще се присъедини шампиона за 2024 година, както и два отбора, които са с най-висок ранкинг отново на 4-годишна ставка.

КОНКАКАФ ще има 5 представители, сред които ще бъдат Монтерей, Сеатъл Саундърс и Клуб Леон, включително и спечелилият Шампионската купа за 2024 година. Към тях ще бъде добавен и отбор-домакин на Световното клубно първенство през 2025г.

Африка ще бъде представена от 4 отбора, три от които ще бъдат последните носители африканската Шампионска лига и един на база ранкинга. Сигурните до този момент са египетския Ал Ахли и мароканския Видад Казабланка.

Австралия и Океания ще бъде представен само от един отбор, който е новозенландският Оукланд Сити.