Кристоф Ламбер идва в София

Актьорът ще бъде шеф на журито на фестивала "Синелибри"

Култура
18:14 - 04 Септември 2019
3092
Кристоф Ламбер идва в София

Френско-американската кинозвезда Кристоф Ламбер идва в София, за да председателства журито на кино-литературния фестивал „Синелибри“ (5 – 20 октомври). Макар краят на кинофорума да е на 20 октомври, журито ще раздаде отличията си на 13 октомври в зала 1 на НДК.

Церемонията ще бъде последвана от премиерна прожекция на „Тази, която не съм“ с участието на Жулиет Бинош по книгата на френската писателка Камий Лоранс.

62-годишният Ламбер е най-добре познат с ролята си в „Тарзан от рода Грейстоук“, номиниран за три награди „Оскар“. След две години добива още по-широка популярност с образа на „шотландския боец“ Конър Маклауд. Носител е на награда „Сезар“ за филма „Метро“ (1985) на Люк Бесон. Участва още в „Сицилианецът” (1987) на Майкъл Чимино, „Да убиеш свещеник” (1988) на Агнешка Холанд, „Аз те обичам” (1986) на Марко Ферери, „Годината на дивия заек” (2006) по романа на Арто Паасилина и др. През последните години се изявява предимно като продуцент.

Ламбер и останалите членове на журито ще избират победител измежду 12 филма в конкурсната програма. Фестивалът ще бъде открит на 5 октомври в зала 1 на НДК с прожекция на най-новия филм на Роман Полански „Офицер и шпионин“.