Крийпи: Художник продава книгите на принц Хари залети с кръв от афганистанци

Така Андрей Молодкин реагира на разказите на кралския наследник, че е убивал войници в Афганистан

Новини
14:15 - 08 Април 2023
4373
Крийпи: Художник продава книгите на принц Хари залети с кръв от афганистанци

25 копия от мемоарите на принц Хари, покрити с кръвта на афганистанци, са изложени днес на показ в Уиндзор от художник като протест срещу разказите на принца, че е убивал войници в Афганистан, предава БНР.

Художникът Андрей Молодкин заяви за Скай нюз, че е покрил 25 копия от „Резервен“ с човешка кръв и ги излага на показ в магазин, като желаещите да си закупят копие могат да сторят това срещу 8000 паунда или 10 000 долара.

Продажбата е насрочена за 2 май в Лондон, дни преди коронацията на крал Чарлз Трети.

Парите ще бъдат дарени на афганистански благотворителни организации.

Руският художник, който е отявлен антивоенен активист, вече проектира скулптура, пълна с кръв, върху катедралата "Сейнт Пол" в Лондон, също в знак на протест срещу разкритията на херцога на Съсекс за 25-те убийства в Афганистан.

Молодкин каза, че част от кръвта, дарена му от афганистанци за неговите произведения на изкуството, сега е била използвана за книгите на принца, наречени "Алтернативен Резервен".

По повод но поредния си проект Молодкин каза:

"Принц Хари се хвали, че убива лоши хора като във видеоигра, омаловажавайки човешкия живот, след което осребрява тъжната история, за да продава книги за злоупотребата си с наркотици, за сексуалните си подвизи и убийства".

Концептуалният художник, който използва кръв и суров петрол, по-рано монтира в лондонска църква като икона кървав портрет на Владимир Путин, използвайки дарена му украинска кръв.