Криза: „Гугъл“ пести от канцеларски материали и фитнес за служителите

IT гигантът орязва придобивки, болничните на съкратените, намалява осъвременяването на техниката

Новини
16:39 - 04 Април 2023
2111
Криза: „Гугъл“ пести от канцеларски материали и фитнес за служителите

Финансовият директор на „Алфабет“ (Alphabet), компанията майка на „Гугъл“ (Google), Рут Порат е съобщила във вътрешнофирмен имейл, че дигиталният гигант планира да ореже придобивките на своите служители, предаде Си Ен Би Си.

По-рано в. „Уолстрийт джърнъл“ даде подробности около разпространеното до служителите на „Гугъл“ изявление, озаглавено: „Нашите фирмени цели и ключови резултати за дълготрайни икономии“.

Технологичната корпорация планира да намали достъпа до фитнес услуги,

който са осигурявали досега на служителите си, наред с ограничаване на количествата на канцеларските материали като телбод и тиксо.

Също така „Гугъл“ спира подмяната и осъвременяването на лаптопи, настолни компютри и монитори.

Служителите вече няма да могат да използват служебните си телефони за лични цели,

а ако трябва да се закупи аксесоар на стойност над 1000 долара, който компанията не предлага, ще е нужно разрешение на ръководител.

Една от важните цели на компанията за настоящата година е „да осигури трайни спестявания чрез подобрена скорост и ефективност“, обясни още Порат.

Най-новите мерки за съкращаване на разходите идват, след като „Гугъл“ предприе съкращения на служителите си.

Компанията заяви през януари, че освобождава 12 000 работни места, представляващи около 6 на сто от работната ѝ сила,

за да отговори на забавянето на растежа на продажбите, след рекорден ръст на броя на служителите.

По-рано Си Ен Би Си съобщи, че компанията отказва да изплати остатъка от майчинските и болничните на съкратените си служители.

Междувременно днес стотици служители на „Гугъл“

стачкуваха в Лондон заради обявените от компанията съкращения,

предаде Ройтерс. Профсъюзът „Юнайт“, в който членуват стотици британски служители на „Гугъл“, заяви, че компанията е пренебрегнала опасенията, изразени от служителите.

„Те (протестиращите служители – бел. р.) и „Юнайт“ няма да отстъпят, докато „Гугъл“ не позволи на работниците пълно представителство на синдикатите, не се ангажира с процеса на консултации и не се отнася към своя персонал с уважението и достойнството, което заслужават“, каза Мат Уейли, представител на синдикалната организация.

Миналия месец работниците в офиса на компанията в Цюрих, Швейцария, организираха подобна демонстрация, като представители на служителите твърдяха, че технологичната корпорация е отхвърлила техните предложения за намаляване на обявения брой на работни места, които ще бъдат съкратени.