Кризата в Англия: Съкращават служители в Националната опера

Финансирането на културната институция става все по-трудно на фона на растящите разходи за концерти

Новини
14:40 - 15 Октомври 2023
3734
Кризата в Англия: Съкращават служители в Националната опера

Английската национална опера е предложила да съкрати 19 работни места на музиканти и да сключи договори за почасова работа с останалите щатни служители, съобщи Пи Ей мидия/ДПА, позовавайки се на профсъюзна информация.

Съюзът на музикантите (MU) обяви, че възнамерява да отхвърли тези предложения и да настоява наетите от оперната компания, базирана в театър Лондонски колизеум, да останат на пълен трудов договор.

В изявление на Английската национална опера се посочва, че се налага компанията да направи преоценка на договорите след намалено финансиране от Съвета по изкуствата на Англия.

Призоваваме Английската национална опера да преразгледа тези свои предложения, а правителството и Съветът по изкуствата на Англия - да предприемат спешни действия в подкрепа на компанията, каза националният организатор на оркестрите в Съюза на музикантите Джо Лавърти.

През ноември миналата година бе съобщено, че оперната компания няма да бъде включена в грантовото портфолио на Съвета по изкуствата и че й се предлагат 17 милиона британски лири финансиране за период от три години при условие да се премести извън Лондон. През юли стана ясно, че ведомството ще даде възможност на операта да се премести извън столицата до 2029 г. Финансирането бе увеличено на 24 милиона британски лири за периода 2024-2026 г., за да се осигурят оперните сезони на трупата в Лондон и да се подготви нова база извън британската столица.