Крокодилът от Ботунец немощен и силно стресиран

В момента влечугото е настанено в условия на изолация, крие се под водата

Новини
08:49 - 08 Август 2024
1469
Крокодилът от Ботунец немощен и силно стресиран

Най-известният крокодил у нас вече има нов дом. След серия от визитации от различни институции, след като е бил открит в локва пред блок. Според специалисти чипът, имплантиран в крокодила сочи, че животното не е собственост на този, който го държаше в столицата, а друг човек. 

От вчера крокодилът е на по-широко, за него се грижат специалисти от столичния зоопарк.

Акцията по преместването протече спокойно по две причини. Едната е, че с животното е било работено, а другата е, че здравословното му състояние е влошено. Той е с много слаб мускулен тонус и не може да окаже съпротива. 

Това коментира пред Нова тв Георги Кръстев, главен гледач в столичния зоопарк. 

В момента крокодилът е настанен в условия на изолация, далеч от стреса на хората. Той е в терариум с контролирана температура, чиста вода и оттук-нататък ще се грижим за неговото здравословно състояние и поведение. Много е заслабнал. Искаме да проведем тестове, да проверим за паразити, да изследваме опорно-двигателната му система. Има период от поне две седмици, през които ще наблюдаваме животинчето и ще полагаме усилия да го възстановим, коментира той.

Той е изключително стресиран в момента. Стои потопен под водата. Ще го пробваме с храна утре, за да видим и как ще реагира на контакт, посочи той.