Крум Зарков: Хартиената коалиция явно се готви за избори

Според правосъдния мнистър кабинет на ГЕРБ, ДПС и БСП не е възможен

Новини
20:52 - 18 Декември 2022
4241
Крум Зарков: Хартиената коалиция явно се готви за избори

По думите на министъра на правосъдието Крум Зарков бързото разглеждане и отхвърляне от правната комисия в парламента на ветото на президента върху промените в Изборния кодекс показва, че доминиращата коалиция – „конюнктурната, хартиената“ се готви за избори. Той коментира темата в предаването „Защо, г-н министър?“ на бТВ.

„Нови избори не са препоръчителни. Вакуумът на парламент е опасен, тъй като не могат да се вземат навреме необходимите решения и в този смисъл е по-добре да има действащ парламент, но за да има смисъл от него трябва да прави правилните неща“, добави Зарков. Той отбеляза забавянето по приемането на законопроектите по Плана за възстановяване, без което не можем да получим средствата по втория транш.

Според Зарков кабинет на ГЕРБ, ДПС и БСП не е възможен. Мисля че тази коалиция няма капацитет да управлява и не вярвам това да се случи, посочи той.

Във връзка с предложения от него механизъм за контрол на главния прокурор, Крум Зарков посочи, че тези законови промени трябва да бъдат факт и ще станат факт, защото „иначе продължаваме да се влачим на опашката на Европа“. Този закон не е факт досега, защото „всеки се притеснява, че като внесе такъв закон, главният прокурор ще му се ядоса, ще бъде залят с помии, срещу него ще се създадат компромати и накрая нищо няма да стане“. Зарков добави, че от 2008 г. насам този закон е трябвало да бъде факт, но никога не се е случвал, защото политическата класа изпитва страх от това, че главният прокурор ще помисли, че ще е срещу него лично и ще се ядоса.