Крум Зарков: Срамотна е историята на Изборния кодекс в този мандат

Обсъждаме едновременно два законопроекта по много различни материи, заключи БСП-депутатът

Новини
13:02 - 03 Септември 2020
1420
Крум Зарков: Срамотна е историята на Изборния кодекс в този мандат

Срамотна е историята на Изборния кодекс в този мандат. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков по време на дебата по промените в Изборния кодекс на първо четене в парламента. 

„Цялата история на ИК в този мандат е доста срамотна. Продължава да е такава. Причина за това е, че ние обсъждаме едновременно два законопроекта, които касаят един и същи кодекс, но много различни материи. Когато питате какво е отношението на БСП към законопроекта на ДПС, то е против. Мотиви се изказваха десетки пъти. ДПС внесоха своя законопроекта на 28 тази година за пореден път в Народното събрание, където се борят за интересите на хората, които искат да гласуват в чужбина, а атакуват разпоредбата за забрана на агитация на чужд език и преференциите“, заяви още Зарков.

„Дебатът е следният. Законопроектът на ДПС няма да мине. Законопроектът, който най-вероятно ще стане правен, е този на ГЕРБ. Този, който вие от патриотите подкрепят. Той е важен в контекста на задаващите се избори. Трябваше да се гарантира машинното гласуване и да се улесни начина за провеждане. Как трябваше да се направи е ясно на всички“, каза Зарков.

Депутатът подчерта, че вече 6 години върви темата за машинното гласуване. „Вместо да се улесни процеса, той се усложнява“, изтъкна още Зарков. Така той коментира предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс.