КС прекрати делото за комисията за нова Конституция

Новини
13:13 - 01 Декември 2020
1250
КС прекрати делото за комисията за нова Конституция

Конституционният съд единодушно прекрати делото по искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на решение на Народното събрание, с което беше създадена специална комисия за разглеждане на проект на нова Конституция, съобщи БНР.

Причината - миналия петък депутатите прекратиха дейността  на Комисията.

Решението беше очаквано, след като стана ясно, че в парламента няма мнозинство за свикване на Велико народно събрание (ВНС), което да приеме нов основен закон, а след това бе разпусната и специалната конституционна комисия.

Преди тези събития обаче Конституционният съд поиска и получи становища на водещи конституционалисти, според които обикновено Народно събрание може само да реши дали да има ВНС, но не и да внася промени във внесен проект за нова конституция.

Един от тях – Атанас Славов, коментира тази сутрин по „Хоризонт“, че очаква от конституционните съдии не просто да прекратят.

„Допускам все пак, че с мотивите, които ще даде Конституционния съд, ще има много ясни тези и указания към бъдещите мнозинства, които се опитват да злоупотребяват с една конституционна процедура, дори диспозитивът да е, че прекратява производството“, каза той.

С определението си обаче Конституционният съд само споменава, че получените юридически становища са в подкрепа на президентските мотиви. И тъй като се уточнява, че комисията вече не функционира, делото се прекратява, а искането се връща на президента Румен Радев.