Кучешка чума плъзна в Гюргево

Безстопанствените животни, които не са ваксинирани, разпространяват болестта гана

Новини
12:49 - 19 Юли 2024
859
Кучешка чума плъзна в Гюргево

Заболяването гана, по-известно като "кучешка чума", се разпространява в Гюргево. Засегнати са десетки бездомни кучета, но засега няма повод за притеснение за жителите на Русенско. Областният управител Драгомир Драганов обсъди ситуацията с ръководството на Областната дирекция по безопасност на храните.

От срещата стана ясно, че на този етап не се налагат допълнителни противоепидемични мерки в Русе. Румънските власти са уверили, че са предприети всички необходими действия за овладяване на заразата.

Според румънските институции, много от заболелите животни са открити в частни приюти и на територията на град Гюргево, както и в съседните населени места. Сигнали за болни животни са постъпили и от приюта за безстопанствени кучета в Гюргево. В Русе обаче, не се налагат специални превантивни мерки, защото при извършването на ваксинациите за бяс у нас се прилага и поливалентна ваксина, която предпазва и от гана.

Специалистите съветват собствениците на кучета да избягват разходки в северната ни съседка,

докато домашните любимци не бъдат ваксинирани и в рамките на 10 дни след това, за да могат да изградят имунитет. Гана е вирусно заболяване с висока смъртност, което се характеризира с висока температура и гурели. Предава се чрез кихане, кашляне, директен контакт с урина, кръв или слюнка, както и чрез общи купички за вода и храна.

Заболяването може да се прояви с висока температура, диария, повръщане, летаргия, депресия, загуба на апетит, кихане, кашлица и проблеми с дихателната система, очите, кожата или нервната система.

Безстопанствените кучета, които не са ваксинирани, разпространяват болестта.

Дори след излекуване, те могат да заразяват други животни до 60 дни.

Важно е да се отбележи, че хората не могат да се заразят с гана. Най-често боледуват кученца на възраст от 2 месеца до 1 година, докато бозаещите и отбитите до 15 дни кученца имат имунитет от майчиното мляко и не могат да се заразят.

Спазването на тези препоръки и мерки ще помогне да се избегне разпространението на това опасно заболяване и ще защити здравето на нашите домашни любимци.