Кучетата на Острова ще хапват лабораторни мръвки

Продуктът се произвежда от животински клетки

Новини
13:11 - 18 Юли 2024
1936
Кучетата на Острова ще хапват лабораторни мръвки

Великобритания става първата европейска страна, която одобрява за търговска употреба отгледаното в лаборатория месо, съобщи в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Британските регулаторни органи одобриха пилешко месо, отгледано от животински стволови клетки, да се използва за храна на домашни любимци. Очаква се продажбите на продукти под марката „Мийтли“ (Meatly) да започнат още тази година.

За разлика от „месото“ на растителна основа, което се прави от соя или грахов протеин, лабораторно отгледаното месо се произвежда от животински клетки, отгледани в лабораторни условия. Великобритания все още не е одобрила такива продукти за консумация от хора, въпреки че подобни разрешителни вече са издадени в Израел, Сингапур и САЩ.

В Сингапур например се предлага пилешко месо на растителна основа и змиорка, култивирана от соя. През есента на 2022 г. Американският стартъп „Ъпсайд фуудс“ (Upside foods), който отглежда животински клетки, за да произвежда месо без да се убиват животни, получи зелена светлина за методите си на производство от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ.