Кулеба и Лавров не се разбраха, войната продължава

Новини
12:30 - 10 Март 2022
6554
Кулеба и Лавров не се разбраха, войната продължава

Приключи срещата между външните министри Сергей Лавров и Дмитро Кулеба в Анталия. Руският дипломат заяви, че "специалната военна операция" в Украйна ще продължи, като обвини украинските  националисти, че използват цивилни граждани като щит. Кулеба пък бе категоричен, че Украйна няма да капитулира пред Русия.  

Украинският външен министър призна, че разговорът не е бил лесен, но увери, че има готовност за провеждане на нови разговори в същия формат. 

Руският външен министър Сергей Лавров обвини украинските „националисти”, че използват цивилни граждани като жив щит. Министърът потвърди, че на срещата с украинския му колега Дмитро Кулеба в Турция са обсъдени хуманитарни коридори в Украйна.

В отговор на въпрос на Би Би Си дали е възможно прекратяване на огъня, Лавров заяви, че „специалната военна операция” ще продължи и че Владимир Путин казва, че тя върви по план. „Ние не сме нападнали Украйна”, обясни той, като заяви, че Русия е била заплашена и е трябвало да защити регионите Донецк и Луганск, които Русия смята за независими от Украйна.

Кулеба коментира, че най-големият проблем, пред който е изправена страната му, е положението в обсадения пристанищен град Мариупол, подложен на интензивен обстрел и разрушения от руските сили.

Той добави, че няма напредък по прекратяването на огъня и Украйна има две задачи - да организира хуманитарен коридор от Мариупол и да постигне 24-часово примирие.

В отговор на въпрос на Би Би Си дали е възможно прекратяване на огъня, Лавров заяви, че „специалната военна операция” ще продължи.

„Ние не сме нападнали Украйна”, обясни той и добави, че Русия е била заплашена и е трябвало да защити регионите Донецк и Луганск, които смята за независими от Украйна.

Лавров засегна и въпроса за американските биолаборатории на територията на Украйна.

Той подчерта, че който изпраща оръжие и наемници в Украйна, трябва да бъде наясно, че ще носи отговорност за това.

Целта на разговорите между първите дипломати на Украйна и  Русия в Турция бе да обсъдят възможностите за разрешаване на кризата в Украйна. Това беше първата среща на високо ниво между Киев и Москва.

Самият Ердоган организира дипломатическия форум с идеята да бъде посредник между Русия и Украйна за разрешаване на конфликта по мирен път.