Култура и война: Ще свири ли известната руска пианистка Лисица в България?

След началото на войната тя отмени всичките си планирани концерти, но се очаква да гостува у нас

Новини
17:45 - 09 Април 2023
4348
Култура и война: Ще свири ли известната руска пианистка Лисица в България?

След като се присъедини към войната на Русия срещу Украйна, Валентина Лисица, родена в Киев класическа пианистка, отмени концертите си по целия свят. Но не и в столицата на България, където 53-годишната пианистка се очаква да свири два пъти през април, пише 24 часа.

Този ход предизвика призиви за отмяна на планираните ѝ изпълнения. Амелия Личева, професор по литература в София, заяви пред Българската служба на RFE/RL, че иска наскоро назначеният български министър на културата Найден Тодоров, опитен музикант и диригент, който е свирил с Лисица и все още ръководи Софийската филхармония, да изключи Лисица от концертите на 20 и 23 април, посветени на 150 години от рождението на руския композитор Сергей Рахманинов, пише RadioFreeEurope.

Наред с други противоречиви изявления Лисица определи ситуацията в Украйна след 2014 г. като "гражданска война" и повтори прокремълски тези, като например разпространението на "неонацистки" елементи в Украйна. Тя се изтъква като специалист в "разобличаването на фалшификати, публикувани от западни медии".

Няколко месеца след пълномащабното нахлуване на Кремъл в Украйна през февруари 2022 г. Лисица изнася представления под руска окупация в опустошения южноукраински град Мариупол. Видеоклип с нейното свирене и предполагаемото ѝ изпълнение на "Деня на победата" бяха използвани от подкрепяните от Русия сепаратисти и прокремълските държавни медии за пропаганда на руското "освобождение". Моментът на клипа - 9 май - изглеждаше символичен, тъй като се падаше в деня, в който Русия отбелязва победата си във Втората световна война над нацистка Германия, което допълнително разгневи защитниците на Украйна в социалните медии.

През май 2022 г. будапещенският театър "Маргицигет" отменя планирано представление на Лисица, позовавайки се на появата ѝ в Мариупол, а през декември същата година организаторите оттеглят поканата за участие в легендарната опера "Ла Фениче" във Венеция.

Въпреки останалите отменени концерти, теза в София изглежда ще се състоят. За последен път Лисица гостува на Софийската филхармония през октомври 2021 г.  именно под палката на министъра на културата Тодоров.

Обръщайки се към Тодоров, Личева написа във Facebook, че "да я поканим преди няколко години било възможно, но днес не е". Тя добави, че събитията трябва спешно да бъдат отменени, защото "това е срамно!".

"Тезата, че трябва да съдим за твореца по неговото изкуство, а не по неговата личност, е принципно важна, но не винаги ефективна", каза Личева и нарече поканите на Софийската филхармония "срамни и неморални". По думите ѝ във време на война "изкуството трябва да отстъпи място на морала".

Лисица не е единственият музикант, който се сблъсква с последици заради това, че подкрепя Путин или не критикува войната на Русия в Украйна. Диригентът и лоялен към Кремъл Валерий Гергиев беше уволнен през март 2022 г. от поста главен диригент на Мюнхенската филхармония. Приближеният до Кремъл руски пианист Денис Мацуев се сблъска с отменени концерти в Австрия, Чешката република и Италия, заедно с руските оперни певци Илдар Абдразаков и Анна Нетребко.