Кунчев: 10 дни ще тестваме масово в Пловдив

Проби за коронавирус ще се взимат само със съгласие на хората

Новини
16:01 - 30 Април 2020
2032
Кунчев: 10 дни ще тестваме масово в Пловдив

В Пловдив ще започне масово тестване на жителите в продължение на 10 дни. Това изследване ще ни даде представителна картина за цялата страна и затова е много отговорно,  обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Епидемиологът обясни, че ще бъдат избрани 30 точки в града на случаен принцип, където първо ще се изпратят писма, а после екипи от РЗИ по двама на тези точки. Те ще обикалят адреси. Фокусът на изследването са домакинствата, допълни Кунчев. Според него хората ще бъдат изследвани на доброволен принцип. Ако не желаят - няма да се извърши.

Тестването ще е само в рамките на Пловдив и ще отнеме около 10-ина дни. Резултати ще се получават от лабораторията на УМБАЛ "Св. Георги" и МУ, която се намира на бул. "Васил Априлов". 

Според доц. Кунчев има доста желаещи пловдивчани да се включат в изследването, но няма как да се обърне внимание на всички, защото методиката е друга. "Трябва да се спази принципът на случайността", уточни той. И допълни, че изследването не е част от масов скрининг, а целта е да се направи по всички изисквания и да се представи на целия свят като картина на българското общество за вируса.

По думите му ще се използват LASE тестове, които дават информация за три вида антитела. По този начин може да се разбере дали човекът вече е преболедувал вируса, или пък се намира в процес на заразяване. 

Пловдив е избран, защото отговарял на критериите като среднозасегнат от коронавируса. Освен това можел да предостави добра организация и специалисти за скрининга.

Все още обаче не са осигурени тези тестове. Те ще струват между 18 и 25 хиляди лева. Отделно 10 000 лв. ще са необходими за наемане на лаборанти и транспортни разходи.

"Каквито и да са резултатите от изследването, няма да повлияе върху стратегията ни през следващите седмици", уточни доц. Кунчев.

Шефът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов уточни, че в лабораторията ще се обработват от 100 до 150 проби на ден. Според него всички трябва да се извършват от една и съща лаборатория, за да има съпоставимост на резултатите.

Стана ясно още, че изследването не е част от масовото тестване, а ще се ръководи от епидемиолога Салина Стоицова.

Всеки, от който са взети проби, ще трябва да попълни специален въпросник, в който да уточни дали е бил в чужбина, имал ли е контакти с други лица, завърнали се от чужбина и др.

Изследването не е бързо - 10 дни ще са необходими за вземане на пробите, още толкова за обработката им и за обобщението.

"За нас е голяма отговорност, че тук ще се прави това тестване. Ще съдействаме с организация и логистика", увери областният управител Дани Каназирева.