Кунчев успокои: Вирусът в Китай не е нов - познати пневмонии, аденовирус, респираторен вирус

Случващото се в Китай е ренесанс на малко позабравени други причинители, заяви доцентът

Новини
10:02 - 05 Декември 2023
1505
Кунчев успокои: Вирусът в Китай не е нов - познати пневмонии, аденовирус, респираторен вирус

"Разпространяващото се респираторно заболяване в Китай не е ново", успокои главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„По данните до момента мисля, че нямаме нов вирус. Случващото се в Китай е ренесанс на малко позабравени други причинители, които игнорирахме покрай COVID пандемията.
Става въпрос за познати заболявания – микоплазмени пневмонии, аденовирус, респираторен вирус и някои от новите грипни вируси.

Коктейл, който е характерен за сезона и когато го поставите в условия на хора, които 2-3 години са били под изолация, е нормално да има висока заболеваемост”, поясни в ефира на „Здравей, България” Кунчев.

Според него Европа не е застрашена, защото тези вируси ги има от години около нас.

„Сега имаше една вълна на пневмонии при децата във Великобритания. Тя се с пренесе донякъде в Нидерландия и Дания. Лекува се с антибиотици. Предаването става чрез по-близък контакт. В Гърция пък сега имат бум на клебсиела пневмония, която идва от болниците и трудно се поддава на лечение”, допълни главният държавен здравен инспектор. По думите му микоплазмените пневмонии се откриват по-трудно.