Купуваме зенитни ракети за над 350 млн. лв.

Първият етап от проекта е 39 месеца

Новини
14:20 - 06 Август 2024
1200
Купуваме зенитни ракети за над 350 млн. лв.

Депутатите от Комисията по отбрана подкрепиха закупуването на зенитно-ракетни комплекси. Стойността на първия етап от проекта е 356 184 633 лв.

Проектът за инвестиционен разход „Придобиване на зенитно-ракетни комплекси“ беше подкрепен с 10 „за”, нула против и трима „въздържал се”. Предложението е внесено от Министерския съвет на 1 август.

След като бъде сключен договора, предстои първият етап на „значителни по обем и сложност дейности, които изискват детайлно планиране и координация, обхващайки продължителен период от време. Първият етап след сключване на договора ще продължи 39 месеца (с придобиването на първоначални отбранителни способности). Следващите етапи ще са в съответствие с разполагаемия финансов ресурс. 

В проекта се посочва, че се предвижда придобиването на два броя зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) с голям обсег на действие

и на осем броя ЗРК със среден обсег на действие. Придобиването на тази техника ще допринесе за изграждане и поддържане на допълнителни способности за охрана, отбрана и контрол на въздушното и морски пространства, за изпълнение на задачи по защита на удари от въздуха по стратегически обекти и по обекти от критичната инфраструктура на страната, както и възможност за включването им в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

С решение от 2023 г. Министерският съвет одобри проекта на Меморандум за разбирателство относно закупуване на наземни системи за ПВО в рамките на Инициативата „Щит на европейското небе“. През юли с представители на министерството на отбраната на Германия и на германската компания „Diehl Defence” бяха проведени преговори за придобиване на наземни системи за ПВО „lRlS-T” в рамките на Инициативата „Щит на европейското небе“ (ESSI).

В хода на дискусиите и след получени разяснения от германска страна,

България заяви намерение за закупуване един брой „lRlS-T SLM” на обща стойност 356 184 633 лева.

Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до пет броя „lRlS-T SLM” и на един брой система за далечен обсег „lRlS-T SLX”, като бяха предоставени и цени за тях до 2032 г.

Предвижда се първият етап на Проект „Придобиване на зенитно-ракетни комплекси” да се финансира от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения на въоръжения и техника. За тази цел през съответните години разходите за отбрана следва да бъдат на нива, позволяващи осигуряването на необходимия финансов ресурс, включващ както посочените средства по договора, така и необходимите разходи за ДДС, мита и транспортни разходи.