Kurban Bayramınız kutlu olsun*

Мюсюлманите отбелязват втория голям празник за тях след Рамазан

Новини
13:19 - 28 Юни 2023
3097
Kurban Bayramınız kutlu olsun*

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам - един от двата големи ислямски празника. С него се отбелязва приключването на хаджа - поклонението в свещения град Мека. Празникът е символ на милосърдието.

Празникът събира семействата, затова  много изселници се завърнаха по родните си места. Днес мюсюлманите посрещат гости и посещават роднините си. Традицията повелява младите да поискат прошка от възрастните.

Курбан Байрам се чества 70 дни след Рамазан Байрам и се празнува 4 дни. През това време по закон мюсюлманите имат право на платен отпуск. Децата също не ходят на училище.

Централната джамия в Хасково отново се оказа тясна, за да побере всички желаещи, дошли за молитвата. В храма задължително отива най-възрастният мъж от семейството. Празникът е посветен на жертвоприношението за пророка Ибрахим.

За сутрешната молитва на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам джамиите в Хасково отново се оказаха тесни за многото вярващи

Всеки, който може да си позволи, коли животно. Традицията повелява месото да бъде разделено на седем части - една от тях остава за семейството, а останалите се раздават на по-бедните. Мюфтийството също ще раздаде месо на нуждаещите се.

В Хасково след сутрешната молитва беше изпито и традиционното кафе на толерантността. Празникът ще продължи няколко дни.

Според последното статистическо преброяване, у нас близо 640 хиляди души , което прави 10 % от населението, са се самоопределили като мюсюлмани.

* Да ви е честит Курбан Байрам!