Куриоз: Избиратели в Нигерия гласуват след изборите

Те гласуват за президент и парламент

Новини
17:56 - 26 Февруари 2023
2510
Куриоз: Избиратели в Нигерия гласуват след изборите

Избиратели в Нигерия продължаваха да гласуват и днес, ден след като в страната с най-многобройно население в Африка трябваше приключат президентските и парламентарните избори, предаде Асошиейтед прес.

Продължава гласуването в щатите Бенуе, Адамава и Байелса, съобщиха наблюдатели на изборите, като посочиха, че на местата, където гласуването е приключило, се извършва преброяване на гласовете. Според наблюдателите предварителни резултати от изборите могат да се очакват още тази вечер.

Организационни и свързани със сигурността предизвикателства станаха причина за масови закъснения в цялата страна, довели до разочарования сред избирателите, някои от които чакаха на опашка цяла нощ и все още не бяха гласували до тази сутрин.

Избирателната комисия хвърли вината за закъсненията върху организационни проблеми, въпреки че други наблюдатели на изборите посочиха като причина неприятности, свързани с обновяването на дизайна на парите в страната, поради което мнозина не са успели да се снабдят с банкноти.

Недостигът на пари в брой се е отразил на транспорта не само за избирателите, но също и за членовете на избирателните секции и полицейските служители, отговарящи за сигурността.

Въпреки че започналите вчера избори бяха до голяма степен спокойни, наблюдателите съобщават за най-малко 135 сериозни инцидента, включително осем случая на кражба на бюлетини, което ги прави невалидни и подкопава легитимността на демокрацията в страната, съобщи най-голямата организация за наблюдение на избори в Нигерия. Проблемите изглежда са довели и до ниска избирателна активност, допълва организацията.