Куриоз: Куба отбеляза 1 май на 5 май

От повече от месец насам ежедневието на обикновените кубинци е значително затруднено от недостиг на гориво

Новини
11:49 - 06 Май 2023
1950
Куриоз: Куба отбеляза 1 май на 5 май

Куба най-накрая отпразнува днес Деня на труда с четиридневно закъснение, след като празненствата бяха отложени заради риск от валежи, предаде Франс прес.

Тазгодишните чествания бяха по-скромни заради икономическата криза и недостига на гориво.

Обикновено празненствата за 1 май са ключово събитие в Куба. Хиляди хора цялата страна се стичат в столицата Хавана с автобуси, за да се съберат на Площада на революцията преди началото на традиционния парад.

Тази година обаче дори жителите на Хавана бяха помолени да отидат на парада по емблематичния бул. "Малекон“ пеша, а в редица квартали бяха организирани по-малки тържества.

Обикновено най-масовото празненство се провежда на централния площад, разположен на най-високата точка в града. Тази година обаче основното честване се състоя на брега на морето и премина доста по-обрано.

Дори президентът Мигел Диас-Канел и съпругата му Лис Куеста отидоха пеша на крайбрежната алея, за да участват в "утвърждаването на революцията" заедно с бившия президент Раул Кастро.

Автобуси докараха единствено работници от близки на Хавана общини.

От повече от месец насам ежедневието на обикновените кубинци е значително затруднено от недостиг на гориво. Куба преживява най-тежката икономическа криза за последните три десетилетия, която бе изострена от пандемията от коронавирус, войната в Украйна и американските санкции, отбелязва Франс прес.