Куриоз: Никой не иска да е съдебен заседател във Враца

Като възможен проблем се сочи възнаграждението, което не е адекватно на времето и усилията - около 20 лева на час

Новини
11:25 - 06 Август 2023
4932
Куриоз: Никой не иска да е съдебен заседател във Враца

Няма кандидати за съдебни заседатели в Районния и Окръжния съд във Враца, разказва Нова. Търсят се общо 50 души, подадени са само 16 заявления, а срокът е удължен до септември, разказаха от комисията, която набира кандидатите.

Като възможен проблем се сочи възнаграждението, което не е адекватно на времето и усилията - около 20 лева на час, смятат от комисията.

Липсата на заседатели може да затрудни разглеждането на наказателните дела на първа инстанция. В зависимост от предвиденото наказание някои процеси се разглеждат от един съдия и двама заседатели, а при други съотношението е 2 към 3. Гласът на заседателите тежи колкото този на професионалния съдия, т.е. с тяхното мнозинство могат да бъдат решавани делата.

За съдебен заседател може да бъде избран всеки български гражданин, който отговоря на условията - да на възраст от 21 до 68 години; да има настоящ адрес в община, която попада в рамките на съдебния район на съда; да има поне средно образование; да не е осъждан за умишлено престъпление; да не страда от психически заболявания.

Заседателите могат да бъдат преизбирани само за още един мандат в съответния съд. Те се избират от общинския съвет и се назначават от "горния съд" - окръжният съд избира за районния, а апелативният - за окръжния.