Куриоз: "X" преведе глобите си в Бразилия на грешна банка

Така компанията все още не може да възобнови услугите си в държавата

Новини
18:38 - 05 Октомври 2024
2364
Куриоз: "X" преведе глобите си в Бразилия на грешна банка

Върховният съд на Бразилия заяви в петък, че адвокатите, представляващи социалната мрежа X, не са платили висящи глоби на правилната банка. Така съдът отложи решението си дали да позволи на технологичната фирма да възобнови услугите си в Бразилия, предава Ройтерс.

Плащането на глобите, които адвокатите на X твърдяха, че компанията е платила правилно, е единствената неизпълнена мярка, изисквана от съда, за да разреши на X да работи отново в Бразилия.

X беше блокирана в страната в края на август - един от най-големите и желани пазари - след като не изпълни съдебни разпореждания, свързани с модерирането на речта на омразата, и не посочи законен представител в страната, както се изисква от закона.

По-рано в петък X, която е собственост на милиардера Илон Мъск, подаде ново искане за възстановяване на услугите ѝ в Бразилия, заявявайки, че е платила всички висящи глоби.

В отговор на искането съдия Александър де Мораес от Върховния съд поиска плащането да бъде преведено на правилната банка.

Той също така реши, че след като глобите бъдат преведени, главният прокурор на Бразилия ще даде мнението си относно неотдавнашните искания на правния екип на X в Бразилия, който се стреми да възстанови платформата в страната.

След решението на Мораес в петък, адвокатите на X отново поискаха от съда разрешение за пускане на платформата в Бразилия, като отрекоха, че компанията е платила глобите на грешна сметка и казаха, че не виждат необходимост главният прокурор да бъде консултиран преди забраната да бъде вдигната.

След като обърна курса и след разпорежданията на съда през последните седмици, включително блокирането на някои разследвани сметки, на 26 септември компанията поиска от съда да ѝ позволи да възобнови услугите си в Бразилия.

Мораес обаче по това време постанови, че X все още трябва да плати малко над 5 млн. долара висящи глоби, преди спирането да бъде отменено.

В петък адвокатите на X казаха пред Върховния съд, че компанията е платила 28,6 млн. реала (5,24 млн. долара) глоби, според документ, разгледан от Ройтерс.