Куркински кани на спектакъл № 100 на „Черното пиле”

Феноменалният актьор ще изиграе авторския си проект в НДК за 100-ия юбилей на Хайтов

Култура
10:21 - 13 Април 2019
6191
Куркински кани на спектакъл № 100 на „Черното пиле”

Феноменалният Мариус Куркински ще представи авторския си моноспектакъл „Черното пиле” по разкази на Николай Хайтов за стотен път на 19 април. С представлението в Зала 1 на НДК ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на големия български писател, публицист и драматург, който е роден на 15 септември 1919 г. в китното родопско село Яврово.

„Черното пиле” обединява три великолепни разказа на певеца на Родопите - „Мерак”, „Пазачът на овесената нива” и едноименния „Черното пиле”. В разказа „Черното пиле” на Хайтов два коса кацат върху голата глава на герой с име Гогоша, за да изкълват от нея „червеите” на всички черни мисли за неправдите по света и глада вкъщи.

Изключително въздействащ и близък до сърцето, спектакълът е изпипан до последния детайл – семпъл декор, изящна музика и осветление. Присъствието на Мариус е както винаги впечатляващо: от самото начало той „хваща” здраво публиката и я повежда към дълбокото, като не спира да я вълнува. Невероятният актьор продължава да обследва психологията на българина – с неговата виталност и желание да вниква в нещата, да се развива, да се преборва.


Усещат се и огромното уважение на Мариус към автора, и силната му любов и симпатия към пъстрата душевност на нашенеца. От близо две години представлението се радва на нестихващ интерес и се играе пред препълнени салони както в България, така и в чужбина. С „Черното пиле” Мариус Куркински отново доказа, че в съвременния български театър е ненадминат майстор на моноспектаклите и с всеки следващ моноспектакъл той надгражда своята кула на таланта.

Затова не е случайно, че вече години наред актьорът жъне успехи, печели награди и овациите на публиката с моноспектаклите си „Сътресение” по Хайтов, „Български разкази” по Каралийчев, „Сънят на смешния човек” по Достоевски и „Юбилей” по Чехов.


„Обичам Николай Хайтов и героите му, защото прилича на дядо ми”, изповяда се преди време Мариус Куркински. И добави, че и писателят, и дядо му са издирвали и са разказвали за обикновени хора, които обаче са сложни като характери.

„В разказите на Хайтов душата на българина е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват”, споделя още режисьорът и актьор за своя авторски проект „Черното пиле”.