Кутев атакува: ПП-ДБ не знаят къде се намират!

Отказал съм се отдавна да прогнозирам какво ще правят, действията им са нелогични, заяви бившият говорител на служебните правителства на Радев

Новини
10:17 - 18 Юли 2024
2646
Кутев атакува: ПП-ДБ не знаят къде се намират!

Реакцията на ПП-ДБ показва тежка дезориентация в пространството. Не знаят къде се намират. Идеята, че някой може да ги чака три месеца, за да проверят дали ще направят правителство – дори повредената конституция не предвижда такова нещо, заяви Антон Кутев - бивш говорител на служебните правителства на Румен Радев.

„Отказал съм се отдавна да прогнозирам какво ще правят ПП-ДБ. Действията им са нелогични. Могат да направят всичко. По правило не правят това, което трябва, за съжаление. Те нямат никаква власт, а се опитват да я докопат, но няма да стане. Не може да се направи антикорупционно управление, защото идеята за такова управление на ПП-ДБ е опровергана пред избирателите. Не може да убеждаваш хората, че се бориш срещу Делян Пеевски и Бойко Борисов, пък си управлявал с тях”, смята той.

По думите му антикорупционността е ключова теза и трябва да бъде развивана: „Но като някой излезе и каже, че е против корупцията, българите не вярват. Действията трябва да отговарят на говоренето, иначе то няма смисъл.”

„Бях убеден, че може да има правителство в този парламент, преди обаче да се окаже, че основният конструктор в него – Пеевски, се оказа ударен от своите. Той беше човекът, който можеше да конструира правителство. Не вярвам, че той може да продължи да работи в ДПС, но съм сигурен, че опитът му да направи нова партия ще свърши по същия начин като опитите на Цветан Цветанов и Иван Гешев да направят партии. При едно разделение на ДПС подкрепата ще остане за Ахмед Доган – просто така работи политиката”, допълни той пред Би Ти Ви.

„Уважавал съм Елена Йончева като журналист. В момента обаче не разбирам какво прави. На нейно място не бих постъпил така”, коментира още Кутев.

Той е категоричен, че партийната структура в момента не отговаря на очакванията на избирателите: „Затова тази година ще има пренареждане на партийната система. Има несъответствие между търсене и предлагане.”

„Най-важното е какво ще направи Конституционният съд. Не виждам вариант КС да не върне голям част от текстовете, защото е видно, че промените в Конституцията са нелепи. Най-вероятно отстраняването на Гюров е опит да се премахне той като избор за служебен премиер”, допълни Кутев.

„Правителството на Димитър Главчев няма повече от 12% рейтинг. Нашите служебни правителства излизаха с не по-малко от 30%. Виждаме, че това служебно правителство през тази Конституция не среща подкрепата на хората. По-ефективно за България е служебният кабинет да се прави по усмотрение на президента Румен Радев. Ако не беше първото правителство на ген. Стефан Янев, „Продължаваме промяната” нямаше да ги има”, припомни той.