Кючюк: Политическата нестабилност на България не бива да е пречка за Шенген

Новини
15:35 - 23 Март 2023
1255
Кючюк: Политическата нестабилност на България не бива да е пречка за Шенген

Либералните лидери се срещнаха днес в Брюксел, преди редовното заседание на Европейския съвет. На срещата бяха обсъдени продължаващата подкрепа на ЕС за Украйна, търговската политика и приноса на търговските отношения към конкурентоспособността на ЕС, както и миграцията.

Пред либералните премиери Кючюк отново постави акцент върху членството на България в Шенгенското пространство, в името на постигането на равноправие за българските граждани и възможностите за развитието на икономиката.

„Безспорно политическата нестабилност в България оказа влияние, създавайки опасения сред министър-председателите на страните в Шенген, но не бива да е пречка за членството ни в Шенгенското пространство. Трябва да преодолеем тази ситуация в името на европейското ни бъдеще, но най-вече в името на българските граждани е нужен консенсус.“, заяви Кючюк.

По думите му приемането на България в Шенгенското пространство ще подобри качеството на живот на гражданите и икономическите показатели на страната и ще има положителен ефект върху туризма и стандарта на живот.

По време на лидерската среща на либералите бе обсъдена и Международната донорска конференция за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

В рамките на Европейския съвет лидерите ще продължат дискусията във връзка с руската агресия срещу Украйна във всички нейни аспекти и ангажиментът от страна на ЕС за продължаване на многостранната подкрепа за Украйна.