Кючюк: Трябва да си защитаваме българския национален интерес

Ако Северна Македония не промени своята конституция, не виждам основание докладът за напредъка на Скопие да бъде гласуван, заяви евродепутатът

Новини
10:18 - 22 Юли 2023
2008
Кючюк: Трябва да си защитаваме българския национален интерес

Дълги години възприемаме грешно ЕС като външно тяло, идеята, че нещо се решава извън българския национален поглед е погрешна. Това заяви евродепутатът Илхан Кючюк по БНТ.

Той припомни края на миналия мандат на ЕК, когато всички български представители са се обединили срещу предложенията в пакета "Мобилност", затова и европейската политика не е външна за България.

Ако искаме да бъдем ефективни, трябва да създадем механизъм за работа, който да защитава българския национален интерес, призова Кючюк.

По темата за членството на Северна Македония в ЕС Кючюк коментира, че не може Унгария и Словакия да разбират по-добре проблемите на Западните Балкани от България, след като ние сме сред първите, признали тези държави след югорежима. Като основополагащо Кючюк акцентира зачитането на правата на българските граждани в Северна Македония.

Ако Северна Македония не промени своята конституция, не виждам основание докладът за напредъка на Скопие да бъде гласуван, заяви Илхан Кючюк.