Кюмюрджии, взимайте парите и бегайте!

Въглищарството отива в резерва завинаги като телефона с шайба и тоалетната хартия от намачкан вестник „Работническо дело“

Коментар
22:46 - 02 Октомври 2023
35815
Кюмюрджии, взимайте парите и бегайте!

Писна ми! Утре обличам рубашката върху тениската „Баленсиага“, слагам гумените ботуши, звънкам на Митко Манолов и паркирам колата на „Петолъчката“. Аз съм писател и искам да ми се гарантира плавен преход към дигиталната информационна среда. До 2038-а година никой няма да пипа печатните издания, а когато периодът изтече, искам да ми се изплатят 36 хонорара, за да мога да си позволя преобучение и преоборудване – т. е. да сменя химикалките с що-годе читава камера със светкавици за качване в тик-ток и да си турна малко ботокс, че не съм за пред хора.

Всяка година в България умират тихомълком поне 15 вестника, в по-добри около трийсетина. Без никакво предупреждение, без време за свикване с новите пазарни реалности, с макроикономическата обстановка, със стратегическите документи на ЕС. Носителят на „Букър“ Георги Господинов, ако ще да добави Нобелова награда, „Хюго“ и „Пулицър“, не може да стигне 50 000 бройки тираж. За сравнение всяка мемоарна пръдня на Митка Гръбчева и всяка стихосбирка на Младен Исаев и Веселин Андреев вадеха шестцифрени показатели.

Да сте видели някой нещастник с тетрадка в ръка и молив в другата да заплашва, да запушва, да мрънка, да изисква, да рекетира, да поставя условия, да обвинява, да сочи с пръст и да иска нещо? Не, всеки се оправя както може с малкото останало му достойнство. Рядко качество, което 30-ината миризливи лумпени, скрити под гордото название „енергетици“, не могат и да сънуват да притежават. Алчни и жалки неудачници, които не могат да осъзнаят, че между изявата на гражданските права и примитивната игра на "прееби другарче" съществува титанична разлика.

Колкото и да се пънат тарикатите, въглищарството отива в резерва завинаги като телефона с шайба, тоалетната хартия от намачкан вестник „Работническо дело“ и девствеността на Нели Рангелова. Защо обаче не протестират пред джамовете на Ковачки и подобните му, които трето десетилетие забравят да модернизират производствата си, бълват рак на белия дроб и емфизем като побъркани и си въртят далавери с отчитането на емисии? Защо търпят олигарсите да се отнасят с тях като с биологичен отпадък, но знаят да задръстват булеварди и да се зъбят на правителството?

Разбира се, че смърдящите ви кенефи няма да работят до 2038-а година, вие нормални ли сте? Нито Николай Денков, нито Асен Василев, нито Бойко Борисов, Владимир Путин, Доналд Тръмп или Коце Късопишков могат да поемат такъв ангажимент. Най-много да събудите духа на Маргарет Тачър и да изядете някой як пердах, който ще е повече от заслужен. 15 години нямате, но имате примерно петилетка, използвайте я умно. Запишете се на някакви вечерни курсове, Васко сигурно още набира хора в „Телерик“, че му трябва електорална маса. Или разучете някоя готварска книга, или си сменете пола и поискайте от фонд „Култура“ някой лев за травеститско шоу – дават наред.

Само оставете на мира нормалните хора, които искат да отидат на работа и не смятат, че някой им е длъжен нито с условия на труд, нито с гарантирана заетост, нито с 36 заплати. Апропо, ако съм на ваше място – взимам парите и бягам. Ама прост цървул няма къде да отиде – все ще си носи кухата глава.