КЗК позволи на БАКБ да купи "Токуда Банк"

Концентрацията няма да надхвърли 5% при банкирането на едро и дребно

Новини
14:06 - 24 Юли 2024
2505
КЗК позволи на БАКБ да купи "Токуда Банк"

Комисията за защита на конкуренцията разреши на "Българо-Американска Кредитна Банка" АД да придобие пряк едноличен контрол върху "Токуда Банк" АД.

За сделката се разбра в средата на април тази година. От постъпилите уведомления за нея стана ясно, че собствеността си трябва да променят 6 796 250 безналични поименни акции с право на глас и номинална стойност 10 лева всяка. Това означава номинална стойност на сделката от близо 68 млн. лева, но параметрите по нея и до момента не са публични.

Двете банки са от т.нар втора група по размер на активите. Към 31 март тези на БАКБ са 2,88 млрд. лева, а тези на "Токуда Банк" - 498 млн. лева. За сравнение, активите на пазарния лидер ОББ са за 34,6 млрд. лева.

В рамките на анализа си комисията е установила, че към 2023 г. общият пазарен дял на участниците в концентрацията няма да надхвърли 5% при банкирането на едро и дребно, платежните услуги и тези, свързани с финансовите пазари. Антимонополният орган определя като "незначително" присъствието на обединената група на всички анализирани пазари.

От мотивите към решението на КЗК става ясно, че БАКБ са взели решението за придобиване на "Токуда Банк", като са взели предвид "изградената клиентска база, стабилните финансови резултати, напредъка на дигитализационните процеси и признателността на клиентите към услугите, предлагани от "Токуда Банк".

Комисията е постановила незабавно изпълнение на решението, което може да бъде обжалвано в съда.