Ла Лига подаде жалби за расизъм

Играчът на Реал Мадрид Винисиус е бил обиждан срещу Валядолид

Спорт
13:53 - 03 Януари 2023
2109
Ла Лига подаде жалби за расизъм

Ла Лига подаде жалби за расистки обиди срещу Винисиус Жуниор по време на мача между Реал Валядолид и Реал Мадрид пред компетентните съдебни, административни и спортни органи.

Ето какво написаха от Ла Лига:

„Беше подадена наказателна жалба за престъпления от омраза пред разследващите съдилища на Валядолид, придружена от аудиовизуалните доказателства, събрани при разследването, извършено чрез изображения и звуци.

По същия начин от LaLiga бяха помолени следствените съдилища на Валядолид да прехвърлят гореспоменатата жалба на прокуратурата за престъпления от омраза за тяхното явяване в този случай.

От друга страна, както се прави от няколко сезона, е подадена жалба за расистки обиди пред състезателната комисия на RFEF и Държавната комисия срещу насилието, расизма, ксенофобията и нетолерантността в спорта за проучване и оценка на санкцията.

По същия начин LaLiga ще увеличи усилията, които полага непрекъснато, за да изкорени всякакъв вид насилие, расизъм или ксенофобия вътре и извън стадионите.

За тази цел броят на служителите за почтеност на LaLiga, присъстващи на мачове с риск от расистки обиди, ще се увеличи, за да се увеличи максимално откриването и идентифицирането на този тип поведение, което няма място в спорта.

В допълнение, на тези стадиони, където се счита, че има риск от евентуално расистко поведение на трибуните, ще бъдат излъчвани съобщения чрез системата за озвучаване и рекламни медии, които обграждат терена, за да се бият и осъждат расизма.

Целта на LaLiga е нулево насилие в спорта и за тази цел всеки ден се провеждат различни практики за обучение, превенция, откриване и докладване, които се прехвърлят на Държавната комисия срещу насилието, расизма, ксенофобията и нетолерантността в спорта, както и на Прокурор за престъпления от омраза. По същия начин LaLiga заклеймява и се появява като обвинение във всяко наказателно производство, свързано с насилствени действия, извършени в областта на футбола.

В LaLiga продължаваме да работим с клубовете, играчите, властите и всички страни, участващи в спорта, за да сме сигурни, че няма място за какъвто и да е вид насилие или расистко поведение във футбола.“