Ла Скала отмени концерт в Брюксел заради труса в Мароко

Самолетът на музикантите от оркестъра останал на летището в Маракеш

Новини
13:45 - 10 Септември 2023
2723
Ла Скала отмени концерт в Брюксел заради труса в Мароко

Миланският оперен театър Ла Скала бе принуден да отмени концерт, насрочен за събота вечер в Брюксел, поради смущенията в разписанията на полетите след земетресението в Мароко. 

Концертът под диригентството на Рикардо Шайи трябваше да се състои в Двореца на изящните изкуства, но "няма да може да се състои поради въздействието на трагичното земетресение в Мароко върху въздушния трафик в Европа", се казва в прессъобщение на италианския оперен театър. Оркестърът и хорът на театъра не са могли да пътуват.

"Самолетът трябваше да отведе 215-те музиканти от оркестъра, членовете на хора и екипа от Олборг (Дания), където предишния ден имаше представление, до Брюксел в събота сутрин, но самолетът остана на летището в Маракеш", заявиха от Ла Скала. От операта допълниха, че "не е било възможно да се намери друго решение за концерта тази вечер (събота)".

Мощно земетресение разтърси Мароко в петък вечерта и погуби повече от две хиляди души. От Ла Скала подчертават, че мислите на посетителите на концерта са "преди всичко с жертвите на земетресението и на тази огромна трагедия".

В събота външният министър на Италия Антонио Таяни призова съгражданите си да не летят до Маракеш.