Лабораторно месо се опитва да проникне в Европа през Швейцария

Актьорът Леонардо ди Каприо е сред инвеститорите в израелската „Алеф фармс“

Новини
17:28 - 26 Юли 2023
11839
Лабораторно месо се опитва да проникне в Европа през Швейцария

Израелският производител на лабораторно месо „Алеф фармс“ (Aleph farms) прави първа крачка към навлизането си на европейския пазар, започвайки от Швейцария, където е подал молба за регулаторно одобрение.

Това съобщи днес самата компания, цитирана от Франс прес.

Израелската компания, сред чиито инвеститори е американският актьор Леонардо ди Каприо, е подала искане във Федералната служба за безопасност на храните и ветеринарни въпроси, за

да може да пусне на пазара първите стекове лабораторно говеждо месо,

се посочва в комюнике. 

Този стартъп, базиран в Реховот, предградие на Тел Авив, вече е депозирал искания за разрешително в Израел, САЩ и Сингапур, а Швейцария е първата страна в Европа, в която компанията опитва да навлезе, заяви пред АФП неин говорител.

В Швейцария "Алеф фармс" е обединила усилията си с веригата супермаркети "Мигро" (Migros) - най-големият търговец на дребно в алпийската страна, станал акционер в израелската компания, за да проучи потенциала на тази нова технология.

Няколко стартъпи са "нахлули" в нишата на лабораторното месо, чиято цел е да се произвеждат животински протеини с по-малко влияние върху околната среда от интензивното отглеждане на животни.

Нидерландската компания "Моса мийт" (Mosa Meat) бе първата, която представи пред обществеността "ин витро" стек, създаден от стволови клетки на крава през 2013 г.

Към настоящия момент производствените разходи продължават да са много високи.

Според съвместно проучване на "Алеф фармс" и "Мигро" 74 на сто от швейцарските потребители са склонни да опитат лабораторното месо, обяви в комюникето израелският стартъп, както от "любопитство", така и поради интерес към въпросите на "устойчивото развитие" и "благополучието на животните".

Стартъпът цели най-напред да предложи "подобна" на говеждото месо от високия клас цена,

уточни говорителят, като целта е през идните години тя да е същата като на традиционните видове месо.

През юни американското министерство на земеделието е инспектирало и одобрило системите за санитaрен контрол на инфраструктурите на двата стартъпа "Ъпсайд Фуудс" (Upside Foods) и "Гуд Мийт" (Good Meat), превръщайки се във втората страна след Сингапур, която проправя пътя на изкуственото месо.