Ламин Ямал продължава да пише история

Спорт
12:59 - 09 Септември 2024
1039
Ламин Ямал продължава да пише история

17-годишният Ламин Ямал отпразнува първата си годишнина като абсолютен национал с испанския отбор, безспорен титуляр и превърнат, въз основа на качествата си, в един от ключовите играчи на европейския шампион. Той отпразнува своя юбилей с осмата си асистенция в 16 международни мача.

На 8 септември 2023 г. той счупи всички рекорди в историята на испанския отбор. На 16 години и 57 дни той дебютира в Тбилиси.

В 44-та минута, поради контузия на Дани Олмо, Ямал се появи в игра срещу Грузия в напрегнат мач за Испания, в който „Ла Роха“ трябваше да спечели по пътя към Евро 2024. Успешната серия продължи до спечелването на евротитлата в Берлин.

Ямал стана най-младият футболист, играл за „Ла Роха“, надминавайки рекорда на своя приятел и съотборник в Барселона Гави.

Ламин също така се превърна в най-младият голмайстор за Испания. Той не само надмина всеки рекорд за своя отбор, но и стана най-младият голмайстор в квалификации за Европейско първенство, изпреварвайки Гарет Бейл и Уейн Рууни.

Имената вече предвещаваха измерението, което щеше да достигне.

Роден в Матаро на 13 юли 2007 г., оттогава той е викан във всеки мач на националния отбор и е един от твърдите титуляри в състава на Луис де ла Фуенте на Европейското първенство в Германия.

Треньорът никога не погледна датата на раждане, той отвори вратите пред таланта на Ямал и адаптира системата си, така че отборът му да играе със силата на крилете на неразделната двойка, Нико Уилямс-Ламин Ямал.

От дебюта си Ламин се превърна от обещание в еталон. Титуляр за Барселона и испанския отбор, генератор на опасни действия с пасове и голове, една от големите звезди на Европейското първенство в Германия, на което стана най-младият футболист играл някога на еврофинали, както и най-младият голмайстор в историята.

Той вкара изумителен гол срещу Франция, който само беляза пътя на Испания до титлата. Освен това Ламин раздаде и четири асистенции на турнира.  

За дванадесет месеца Ямал изигра 16 международни мача за Испания, като вкара три гола и даде осем асистенции.

Последният в Женева, четири минути след началото на двубоя от Лигата на нациите срещу Швейцария, когато той сложи топката на главата на Хоселу за първия испански гол в срещата.

Ламин Ямал е номиниран за Златната топка и е готов да продължи да твори история.