Лампата на Едисон свети от 116 години

Столетната крушка вече гори не с 60, а с 4 вата

Мистика
07:22 - 29 Юли 2022
8209
Лампата на Едисон свети от 116 години

Лампата с нажежена жичка на Едисон е включена през далечната 1901 г. и до днес все още работи. Тази уникална американска забележителност се намира в пожарната на калифорнийския град Ливърмор повече от век.

Крушката е вписана в Книгата на рекордите на Гинес. Това се случва през 1972 г., малко след като местният репортер Майк Дънстан научава от персонала на станцията за необичайната дълготрайност на старата лампа. През 2001 г. пожарникарите тържествено отбелязват стогодишнината от "Малката гордост на Америка". Създаден е „комитет на вековната крушка“, занимаващ се с въпроса за запазване на експлоатационните й качества възможно най-дълго и на всяка цена.

„Столетната крушка“, както обикновено я наричат ​​в САЩ, дори има свой собствен официален уебсайт (centennialbulb.org), на чиято главна страница може да се види онлайн излъчване на невероятния източник на светлина. Уеб камера, инсталирана специално за тази цел, предава снимка на електрическа крушка в интернет на всеки няколко минути. Уеб камерата е инсталирана през 2010 г. и оттогава се е повреждала два пъти, но невероятната лампа е все така свети.

Устройството-чудо е ръчно направено през 1890 г. от американската Shelby Electric Company. Стъклото за 60-ватова крушка е издухано по традиционния начин. Неговата карбонова нишка, която е 8 пъти по-дебела от спиралите на съвременните лампи от този тип, е създадена по технологията на Томас Едисон, но под егидата на Адолф Шей, прекият конкурент на Едисон.

Необичайно високият ресурс на старата крушка се обяснява с факта, че в онези дни производителите са работили съвестно и са създавали издръжливи лампи, тоест те са се стремили към това, без да се фокусират върху измамните нужди на пазара. Не е тайна, че днес индустриалците практикуват така нареченото планирано остаряване на стоките, тоест произвеждат всякакви продукти, включително електрически крушки, с умишлено кратък експлоатационен живот, така че бързо да се повредят и купувачите да тичат в магазините за подмяна. Именно крушките с нажежаема жичка стават първия продукт, който започва да се произвежда с недостатъчно качество за дългосрочна работа.

Тайната на дълголетието на „столетната лампа“ се крие и в това, че тя никога не гасне, тоест просто няма цикли на изключване. А именно те най-често водят до изгаряне на крушките с нажежена жичка.

Все пак, лампата в Ливърмор, въпреки че първоначално работи с дадена мощност от 60 вата, днес тази цифра е само 4 вата, което е изключително малко за ефективно осветление, но икономично по отношение на дълготрайността на осветлението устройство.