Латинка Петрова пред Lupa.bg: Чернобил уби Парцалев

Култура
14:50 - 31 Октомври 2019
19426
Латинка Петрова пред Lupa.bg: Чернобил уби Парцалев

Латинка Петрова е единственият близък приятел и колега на големия комик Георги Парцалев, която запали свещичка на гроба му за 30-та годишнина от смъртта му, научи Lupa.bg. Двамата бяха много близки и след смъртта на Парцалев на 31 октомври 1989 г. само тя никога не забравя да отиде и да му поднесе цвете на рождения ден или в деня на кончината му, както и на Задушница.

Екип на Lupa.bg днес отиде на гроба на сатирика, който е погребан в Алеята на творците на Централните софийски гробища в София. Черният мраморен паметник е поддържан добре, свежите цветя, оставени от Латинка Петрова ги нямаше, но се виждаше свещичката, която актрисата бе запалила в памет на своя обичан и непрежалим приятел.

"На днешния ден ми е много тъжно за Пацо, но същевременно ми е и радостно, че в живота си съм срещнала човек като него. Този прекрасен спомен остава завинаги в мен. Тъжно ми е и времето като че ли спомага за тази тъга. Но на днешния ден е хубаво да си спомним за Георги Парцалев", сподели Латинка Петрова пред репортер на Lupa.bg.

Георги Парцалев и Латинка Петрова бяха много близки приятели. Снимка: Личен архив на актрисата


"Отиде си един човек, който живя като дете – толкова всеотдаен и толкова добър. Той светна като метеор и изгасна. Той бе човек, който донесе радост на хората, а на себе си тъга. Защото нито в професията бе удовлетворен, нито в личния си живот. Както знаете Парцалев бе един самотниик, един тъжен клоун, голям човек с голямо сърце. Само с тъга си спомням за него, макар че той даде толкова усмивки на хората, подари им сърцето си", сподели Латинка Петрова.

Тя разкри любопитен факт, че покрай събитията през 1989 г. хората искали да го героизират. "Толкова го обичаха, че решиха, че той е в основата на целия бунт. За съжаление това не беше така", добави актрисата.


"Една левкемия го отнесе завинаги. Даже професорът, който го лекуваше ми каза, че при него всичко се чупела като стъклени кръвоносни съдове. Медиците предположиха, че болестта му е вследствие на Чернобил. Нямаше СПИН или други болести, които се носеха като слухове в пространството. Той си отиде тихо", върна се преди 30 години приятелката на Парцалев.


"Има хора, призвани да дадат радост на хората и да си отидат със своята голяма мъка – че не можа да се осъществи като баща. Той много искаше да осинови детенце, но сестра му не се съгласи да го отгледа. Тъжен е поменът, макар че в спомените ни той е усмихнат и весел човек. Пацо беше единственият, който каза, че по-възрастните актьори е време да се оттеглят от сцената и да се даде път на младите.

„Вие младите остаряхте, чакайки своя ред на сцената", обръщаше се към по-младите си колеги Парцалев. Той единствени защитаваше хората, които искаха да работят в театъра, но времената бяха такива и ние дълго стояхме на пейката на чакащи артисти. Много хора си отидоха с болка от този свят, защото не можаха да се осъществят", тъжи Латинка Петрова. 


Латинка Петрова сподели, че често ходи на гроба му и му носи цветя, пали и свещички в негова памет. "За съжаление вандалстват на гроба му. Даже и изкуствени цветя да оставя и тях ги взимат. Това просто е ужасно. Когато оставяме нещо на Задушница- жито или питка, или бонбони, веднага някой минава и ги взима. Има такива хора, на които нищо не им е мило или драго. Сипввам му малка чашка уиски и я оставям на паметника. Той обичаше да си пийва такива неща, но умерено. Докато съм излязла от портата на гробищата и вече всичко вече е изчезнало", разкрива с тъга Латинка Петрова.

Георги Парцалев пред паметника на Дон Кихот в Мадрид. Снимка: Архив

"Всъщност Парцалев беше толкова ларж, че и това не би го притеснило ако знаеше какво се случва на гроба му. Парите ги взимаше, за да ги раздава. Колко често двамата сме сядали на вечеря и изведнъж на масата се оказват още 20 души. Те го гледат с усмивка и чакат той да каже някоя лакърдия и да стане весела компания. Имаше и хора, които идваха и го лъжеха само и само да се нахранят без пари: "Ей, аз съм еди-кой си, ние с теб сме били войници" и сядаха на масата. Той отвръщаше засмян: "Не ми казвай какъв си, сядай тук, защото ти си 40 години по-млад мене и няма как да сме служили заедно". 

"Това беше Парцалев – светеше с неотразима светлина и загасна", добави Латинка Петрова пред Lupa.bg.

Снимки: Агнес Методиева