Лавров отсече: Путин ще преговаря със Зеленски, ако Украйна свали оръжието

Новини
13:34 - 25 Февруари 2022
4961
Лавров отсече: Путин ще преговаря със Зеленски, ако Украйна свали оръжието

Руският външен министър Сергей Лавров даде пресконференция, на която обясни при какво условие Владимир Путин ще се съгласи да преговаря с украинския президент Володимир Зеленски, след като стана ясно, че Украйна е на разговори за неутралитет. 

Контактът е възможен, ако въоръжените сили на Украйна свалят оръжието, беше ясен министърът на брифинга с т. нар. представители на "МВнР" на ДНР и ЛНР. Той увери още, че „никой няма намерение да окупира Украйна“.

Руската федерация подозира, че президентът Зеленски „лъже, когато говори за готовността си да обсъди неутралния статут на Украйна“, защото „сам пропусна възможността за преговори по сигурността“.

"Изпуснатите възможности на президента Зеленски са добре известни, затова не бива сега да се прехвърлят нещата от болната на здравата глава.", заяви пред журналисти външният министър.

Представителят на Русия, която втори ден атакува мирните градове на Украйна, заяви, че "Руската федерация е заинтересована народът на Украйна да бъде независим, а властите - представителни". 

Войната, отприщена от Русия, призовава „да се осигури демилитаризация на Украйна“.

Лавров каза още, че Русия иска „всички народи на съвременна Украйна да могат свободно да определят собствената си съдба“.