Лавров: Русия е отворена за сътрудничество със САЩ по афганистанския проблем

Новини
20:25 - 29 Април 2022
3170
Лавров: Русия е отворена за сътрудничество със САЩ по афганистанския проблем

Процесът на създаване на приобщаващо правителство в Афганистан трябва да се ускори, предаде Москва съответните пожелания на Кабул.

Това се казва в изявление, публикувано в петък от руския външен министър Сергей Лавров относно ситуацията с Афганистан, съобщава ТАСС.

"Необходимо е да се осигури изпълнението на още едно задължение, което талибаните публично поеха, когато дойдоха на власт, а именно създаването на приобщаващо етнополитическо правителство, в което са не само представители на различни етнически и конфесионални групи, но и представители на всички ключови политически движения в страната. Мисля, че този процес, който силно подкрепяме, трябва да се ускори. Нашите съответни желания и предложения бяха предадени на Кабул. Те бяха приети с разбиране."

"През октомври 2021 г. се проведе среща в московски формат, който е близък по състав до срещата, проведена в Китай. Ще продължим нашето взаимодействие", каза той.

Лавров коментира, че Москва е отворена за сътрудничество с Вашингтон по афганистанския проблем. "Отворени сме за сътрудничество със Съединените щати по този въпрос. Има тройка, която включва Съединените щати, Русия и Китай, и разширена тройка, Пакистан се присъединява към нея. Ние не затваряме тази възможност за по-нататъшна работа".