Лавров: Русия е в добри отношения с Турция, но това не значи съгласие с всичко

Проблемите в Сирия не трябва да подкопават сътрудничеството ни, заяви по-рано Чавушоглу

Новини
18:57 - 15 Февруари 2020
3702
Лавров: Русия е в добри отношения с Турция, но това не значи съгласие с всичко

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му е в много добри отношения с Турция, но това не значи, че двете страни трябва да са съгласни по всички въпроси, предадоха Ройтерс и БТА.

Лавров е в Мюнхен, където тече Конференцията по сигурността. В баварската столица той отбеляза, че целите на Русия, Иран и Турция в Сирия не съвпадат.

"Имаме много добри отношения с Турция. Това не означава, че трябва да сме съгласни за всичко. Като цяло смятам, че не може да има пълно съгласие по нито един въпрос в отношенията между никои две страни", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Руският първи дипломат разговаря днес с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

Външният министър на Турция заяви след срещата, че разногласията на Русия и Турция за Идлиб няма да повлияят на доставката на ракетни комплекси С-400 и на отношенията между Москва и Анкара като цяло.
Ние не можем да променяме нашите принципни позиции заради единични разногласия с тази или друга страна.

Не трябва да позволяваме на проблемите в Сирия да подкопаят нашето сътрудничество и отношения, каза Чавушоглу.

Невъзможно е да запазим мълчание пред обкръжаването на нашите наблюдателни пунктове в Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред репортери в самолета на връщане от посещение в Пакистан, предаде турската частна телевизия НТВ.

Турция отхвърля руските обвинения, че действията й в Идлиб пренебрегват споразуменията с Русия и Иран за деескалация в Сирия и заплашва да предприеме военни стъпки, ако дипломатическите усилия с Москва се провалят, отбелязва Ройтерс.

По време на полета на връщане от Пакистан Ердоган заяви, че разговорите му с руския президент Владимир Путин по темата са били положителни, предаде НТВ.

По думите на турския президент също така американските изявления на подкрепа за Турция в Идлиб не вдъхват доверие.