Лазер спасява „Нотр Дам”

Нова технология ускорява реставрацията на изгорялата катедрала

Мистика
18:07 - 18 Април 2019
2144
Лазер спасява „Нотр Дам”

Светът бе поразен от опустошителния пожар в катедралата „Нотр Дам”, сринал кулата на легендарната католическа църква в центъра на френската столица. Сега Парижката „Света Богородица” ще бъде затворена за реставрация, което според властите ще изисква стотици милиони евро и поне 40-50 години.

Но изведнъж стана известно, че една невероятна технология може да помогне за възстановяването на сградата в предишната й слава. Става дума за дигитализирани триизмерни сканирания или усъвършенствана 3D карта на катедралата, изработена през 2015 г. от покойния днес историк на архитектурата Андрю Талон. Любопитно е, че Талон решил да получи точно цифрово копие на известния храм по собствена инициатива, като сам дълго време не пристъпвал към решението си, сякаш нещо нарочно го спирало. Имал проблем и с властите, които бавели разрешението за цифрово копие.

В крайна сметка Талон получил разрешение да сканира точно „Нотр Дам”. Той използвал лазерна технология за картографиране на сградата и изпълнил идеята си на по възможно най-добрия начин. При тази технология специално устройство изпраща лазерни лъчи и измерва времето, необходимо на светлината да достигне до най-близката повърхност и да се върне. Това дава възможност за получаване на  триизмерен модел на интериора в „Нотр Дам” с точност до милиметър. Затова сканираното от историка може да бъде решаващо за бъдещото възстановяване на уникалния архитектурен паметник. Френски медии пишат, че едва ли нещо може да попречи на използването на тази технология за по-бърза и най-точна реставрация на унищожения от огъня световно известен храм, познат на мнозина от едноименния роман на Виктор Юго.