Лебедовата песен на Роналдо

Двукратният световен шампион Уругвай не е за подценяване, а компанията оформят Южна Корея и Гана

Спорт
13:50 - 11 Ноември 2022
4895
Лебедовата песен на Роналдо

Мондиал 2022 почти сигурно ще бъде последното световно първенство в кариерата на Кристиано Роналдо. Добрата новина за една от вечните суперзвезди на играта и съотборниците му в състава на Португалия е, че пътят на "мореплавателите" към елиминационната фаза в Катар изглежда открит, тъй като единственият европейски тим в потока изглежда и най-класният.

Роналдо и неговите съотборници ще се присъединят към Гана, Уругвай и Южна Корея в груповата фаза, отреди жребият в Доха в началото на април.

Двукратният световен шампион Уругвай обаче също не е за подценяване и "урусите" ще се надява да повторят представянето си от 2018 година, когато достигнаха до 1/4-финалите в Русия, преди да преклонят глава пред бъдещия първенец на света Франция.

Гана - един от традиоционните клубове от Черния континент - си подпечата визите за Катар 2022 след изключителна драма в баража срещу Нигерия. Южна Корея също е интересен отбор, а азиатците разчитат много на талисмана си Хюн-Мин Сон от Тотнъм.

Програма на срещите в група H

24 ноември в 15:00 часа - Уругвай - Южна Корея - "Едюкейшън Сити", Ал-Раян

24 ноември в 18:00 часа - Португалия - Гана - "Стадион 974", Доха

28 ноември в 15:00 часа - Южна Корея - Гана - "Едюкейшън Сити", Ал-Раян

28 ноември в 21:00 часа - Португалия - Уругвай - "Лусаил", Лусаил

2 декември в 19:00 часа - Южна Корея - Португалия - "Едюкейшън Сити", Ал-Раян

2 декември в 19:00 часа - Гана - Уругвай - "Ал-Джануб", Уакра

Първите два отбора от всяка група се класират за 1/8-финалите. Ако два или повече тима са с равен брой точки, първо се гледа головата разлика (предимство дават повечето отбелязани голове). Ако показателите са абсолютно еднакви, се прилагат следните критерии: преки двубои между двата или повечето замесени тима, головата разлика в тях и повечето отбелязани голове.

Португалия

Португалия очаквано се справи със Северна Македония в решаващия финален плейоф за класиране на Световното първенство - 2:0 на "Ещадио до Драгао" в Порто, като така си осигури участие на финалите за осми път в историята си. Въпреки че са редовни участници на мондиали и бивши европейски шампиони, "мореплавателите" още не са вдигали световната купа.

По всяка вероятност това ще е последното участие на Кристиано Роналдо на световни финали и всички погледи ще бъдат вперени в 37-годишната суперзвезда. Съотборникът на Кристиано в Манчестър Юнайтед Бруно Фернандеш също ще бъде ключов играч за победителите от Евро 2016.

Въпреки неверояната си атакуваща линия, от Португалия има какво да се желае в дефанзивен план и това е нещо, върху което Фернандо Сантош и екипа му ще трябва да поработят.

Гана

Гана ще участва на Катар 2022 след бойко представяне квалификациите, циментирайки мястото си на шампионата на планетата за първи път от 2014 година насам. Накрая нещата опряха до "или-или", като от другата страна на барикадата беше Нигерия.

Първият двубой в Гана завърши 0:0, след което последва 1:1 пред 60 000 фенове на стадиона в Абуджа, а голът на Томас Партей се оказа безценен за "черните звезди". Гана докосна 1/2-финалите на Световното първенство през 2010-а в ЮАР, но загуби от Уругвай след изпълнение на дузпи.

Въпреки че няма чак толкова много известни имена в настоящия отбор на тима в сравнение с първенствата в ЮАР и следващото в Бразилия през 2014 година, Томас Партей от Арсенал и младия талант на Аякс Мохамед Кудус са готови да поведат своите към славата.

Физическата мощ и решителността на "черните звезда" са два от големите козове на Гана. Тимът загуби само два от своите 10 мача през 2021-ва, но лошото представяне в турнира за Купата на Африканските нации показа, че има още какво да се доказва от тима на голямата международна сцена.

Уругвай

Въпреки че отборът на Уругвай е доста талантлив, напоследък Ла Селесте не се представя много убедително. В Русия "урусите" преминаха групите, но бяха елиминирани от Франция на 1/8-финалите.

Южноамериканците са впечатляващите в предни позиции, където личат имената на Дарвин Нунес от Ливърпул и ветераните Единсон Кавани и Луис Суарес.

Южна Корея

От 1982 г. насам Южна Корея не е отсъствала от световни финали и серията ще продължи и под ръководството на Пауло Бенто, който се състезава в Катар. Корейците завършиха на второ място в трудна квалификационна група и допуснаха загуба едва в последния си мач, когато класирането им вече беше сигурно.

Преди това отборът на Бенто навъртя серия от седем победи и ще се надява на подобна инерция и на Световното първенство в Катар, на което ще се стреми да излезе от групите за първи път от 2010 година.