Леден душ от Европа: Съдът на ЕС реши, че "Топлофикация" ни ограбва законно

Актуални новини
13:26 - 01 Май 2019
2357
Леден душ от Европа: Съдът на ЕС реши, че "Топлофикация" ни ограбва законно

Клиентите на топлофикациите-грабители бяха поляти със студен душ от Европа. Последната надежда на потребителите – че ЕС ще се намеси и ще задължи със закон родните топлинни дружества да не начисляват такси на хора с изключени радиатори, напълно отпадна.

Дори с изключени радиатори, топлофикациите законно ви искат пари. Такова мнение изрази генералният адвокат на Съда на ЕС Хенрик Сауменсгор Юи (Дания). Неговото заключение бе огласено във вторник, 30 април, по повод две преюдициални запитвания на районните съдилища в Асеновград и София.

В тях се гледат дела на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД срещу Николина Стефанова Димитрова и на „Топлофикация София“ ЕАД срещу Митко Симеонов Димитров, които отказват да им плащат за отопление на общите части на сградата, след като са изключили радиаторите в своите апартаменти. Българските съдилища се интересуват дали националното законодателство противоречи на европейските директиви срещу натрапени и непоискани услуги.

Ще плащаме, дори радиаторите да са студени, разпореди ЕС...

Генералният адвокат отговаря с много доказателства, че тази услуга не може да се смята за натрапена, защото свързването на сградите с мрежата за централно отопление става по съгласие на две трети от собствениците, с което се ангажират и останалите обитатели. Някои могат да откажат отопление в своите имоти, но това не ги освобождава от разходи за общите части, заради които също се изразходва топлинна енергия. Това важи както в момента на техническото свързване с мрежата, така и по-нататък за всички обитатели, независимо че се сменят.

Следователно единственият начин за „развод“ с топлофикациите е две трети от собствениците на имоти едновременно да решат да се откажат от топлоснабдяването и то да бъде прекъснато за цялата сграда.