ЛЕДЕНА ЕПОХА: Най-студената Коледа от 40 години в САЩ

100 милиона американци мръзнат, на места се очакват минус 50 градуса

Новини
08:30 - 23 Декември 2022
4893
ЛЕДЕНА ЕПОХА: Най-студената Коледа от 40 години в САЩ

Най-студената Коледа от 40 години — това ще е резултатът от голямата зимна буря „Елиът” в Съединените щати. Преминаващ студен фронт през САЩ обърка предпразничните планове на американците, отмени хиляди полети и затрудни движението по заснежените пътища.

Необичайно студеното време ще засегне повече от 30 щата, в които живеят над 100 милиона души. Сняг и студ ще има дори в топлите през зимата Тексас и Флорида.

Очаква се най-студените райони да посрещнат температури от минус 50 градуса по Целзий. Синоптици казват, че това е буря, каквато се случва веднъж на поколение.

Студеният въздух се движи през централните  щати на изток, като предупрежденията за вятър и ниски температури засягат около 135 милиона души. В Монтана температурите паднаха до минус 46 градуса по Целзий. Училища и ски зони са затворени, а няколко хиляди абонати са без ток.

В Де Мойн и Айова с вятъра температурите  се усещат като минус 38 градуса по Целзий. Тези температури правят възможно измръзването за по-малко от пет минути. 

В  Бъфало, Ню Йорк, синоптиците прогнозират обилен сняг и вятър до 105 км/час, а Денвър в отбелязват минус 31 градуса по Целзий, най-студеният ден от 32 години насам.

В момента в района на Чикаго вали сняг,  температурата е минус 18 градуса по Целзий, но с вятъра се усеща като минус 31 градуса, а термометърът продължава да слиза надолу. За утре прогнозата на метеоролозите е, че ще бъде още по-студено.  

Приютите за бездомни са препълнени. В Канзас Сити, щата Мисури, един човек е загинал след като колата му се е преобърна в ледена река.

Вчера повече от 2156  полета — вътрешни или международни към или извън САЩ, не се реализираха. За днес са отменени предварително още 1576 полета. Летищата в Чикаго и Денвър засега отчитат най-много отменени полети.

Ще бъде затруднено придвижването и по пътищата. Това ще обърка плановете на милиони хора, планиращи пътуване за празниците.

„Моля ви, вземете тази буря насериозно. Не зная дали началниците ви ще ви пуснат, но ако ще пътувате — тръгнете още сега. Аз вече освободих всички служители от моя екип, които планираха да пътуват утре или тази вечер. Ако не успеят да изпреварят бурята, няма да пътуват изобщо”, предупреди американският президент Джо Байдън.