Легенда на Румъния: Властите да реагират за знамето на Велика Унгария, защото е въпрос на политика

Новини
13:33 - 22 Март 2023
1040
Легенда на Румъния: Властите да реагират за знамето на Велика Унгария, защото е въпрос на политика

Джика Попеску, бившият капитан на румънския национален отбор, реагира, след като УЕФА и FARE решиха да позволят на унгарците да използват картата на Велика Унгария във футболни мачове.

„Велика Унгария“ е ревизионистка политическа идея, която предполага, че Унгария се връща към границите си отпреди 1918 г. или че унгарците от съседните страни влизат отново в сферата на влияние на Будапеща. 
Картата на Велика Унгария включва част от региона Трансилвания от Румъния, но също и региони от Словакия, Хърватия, Сърбия, Украйна и Словения.
Унгария ще използва знамето в следващите си два мача, срещу Естония (23 март) и България (27 март).

Попеску моли румънските власти за спешна намеса и е на мнение, че решението няма нищо общо със спорта.

„Това е решение, което има повече общо с политическата страна на нещата, отколкото със спортната. Не можем да реагираме, защото спортът няма нищо общо с това решение на УЕФА. Румънските власти трябва да се намесят спешно и аз съм убеден, че ще го направят. Сигурен съм, че ще възразят. Не можете да твърдите, че няма политическа връзка с използването на този символ, защото само по себе си вие искате нещо, което е политическо“, каза Попеску, цитиран от румънската медия "Проспорт".
Приемайки аргументите на Унгарската федерация, двете организации заключиха, че само цветовете на историческата карта на Унгария и знамето не представляват расистко поведение, но това не се отнася за допълнителните символи и надписи, поставени върху знамето, както и не важи за скандиранията от фенове.

В резултат на преговорите УЕФА ще позволи знамето, което символизира уважението към историята на Унгария и солидарността с феновете в чужбина, да бъде внесено на стадионите при следните условия: 
- да показва картата на Унгария, а не други символи или надписи; 
- да включва само цветовете червено, бяло и зелено; 
- да не пречи на необезпокояваното гледане на мача от феновете. 

"В същото време нашите фенове трябва да знаят, че ако върху флага е поставено расистко или политическо послание, това ще доведе до дисциплинарни действия. Това вреди на отбора и представата за унгарския футбол. Федерацията моли всички фенове да се въздържат от всякаква форма на омраза. Омразата не е начинът!", съобщиха от Унгарската футболна федерация.